Čaputová pri 13. dôchodkoch ukázala svoju dvojtvárnosť
12 | 03 | 2020 I Peter Haluza

Z. Čaputová si umyla ruky ako Pilát Pontský. Ak Ústavný súd vysloví negatívny verdikt, rozhodovať o 13. dôchodku bude musieť potom už nová vládna koalícia.


Čaputová trináste dôchodky priamo nezruší, ale proces ich prijímania nechá posúdiť Ústavnému súdu (ÚS) SR. Jej kľúčová veta znela: "Pokiaľ ÚS SR skonštatuje problém v procese prijímania tohto zákona, poslanci budú mať možnosť zjednať v krátkom čase nápravu.“

Čaputová si rovnako ako Pilát Pontský umyla ruky a nechala otvorené pole pre novú vládnu koalíciu, aby v prípade negatívneho nálezu sudcov mohla tento zákon vetovať sama. Zbavila sa tým svojej zodpovednosti a nechala to na novú vládnu koalíciu, ktorá v podstate ešte ani teraz sama nevie, čo chce. Čaputvá však týmto jasne deklarovala, že trináste dôchodky pre slovenských seniorov nechce.

Aj keď by bolo asi naivné predpokladať, že ak hnutie Sme rodina už raz za dôchodky zahlasovalo, zrazu by zmenilo názor. Alebo že by niektorá zo strán zrazu len tak dôchodcom zobrala 460 eur.  To je možné očakávať maximálne tak od Sulíka a jeho znovunájdeného odpadlíka Mihála.

Zruší Mihál 13. dôchodky?
Vyzerá to tak, že na poste štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny by sa pod J. Mihálom mohol objaviť pokojne aj šéf strany Spolu Miroslav Beblavý. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Mihál je totiž tým, ktorý svojou obštrukciou, spolu s Miroslavom Beblavým a ďalšími tortovými poslancami,  blokoval samotné rokovanie o dôchodkoch. Tu je potrebné zdôrazniť, že samotný zámer, aby sa finančná situácia poberateľov dôchodkov zlepšila, považuje podľa aktuálneho vyjadrenia prezidentka za legitímny a opodstatnený.

Ak by to však aj naozaj myslela úprimne, mohla nechať dôchodky prejsť aj bez otvorených zadných dvierok v podobe Ústavného súdu a svoje vyplakávanie nad zrýchleným legislatívnym konaním si nechať na nejakú trefnejšiu príležitosť. Takto len opäť raz zasieva v spoločnosti neistotu a svojou nerozhodnosťou jasne deklaruje, že o ľudí jej v tomto prípade vôbec nejde.

Smer-SD to s prijatím týchto dôchodkov na poslednú chvíľu pred voľbami urobil rafinovane, populisticky a zákerne. Čaputová si však umyla ruky a rozhodnutie hodila na iných.

Sme rodina ustupuje zo svojej hlavnej ekonomickej agendy
Plán na masívne investície sa pomaličky rozplýva. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Peter Haluza