Ako rádioaktivita pomáha v boji proti rakovine
12 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Snímky pozitrónovej emisnej tomografie (PET) dokážu presnejšie určiť miesto a rozsah nádoru.


Rádioaktivita dokáže aj zachraňovať životy, konkrétne onkologických pacientov, informoval portál pluska.sk. Lekári dopravia pacientovi do tela rádioaktívnu látku a pomocou nej najpresnejšie určia nádorové ložisko. "V zásade je to vnútrožilová injekcia, pacient nemá žiadne zvláštne pocity. Látku podávame priamo pod prístrojom a ten potom asi 40 minút sleduje jej pôsobenie. V iných prípadoch ju pacient dostane v čakárni a po hodine sa začne látka zobrazovať v štruktúrach, ktoré potom vyhodnotíme,“ hovorí primár a odborný zástupca PET centra Pavol Povinec.

PET snímky pomohli spraviť lepší obraz o stave a rozsahu ochorenia aj Borisovi Markovi, jednému z pacientov, ktorého na diagnostiku rádioaktivitou lekári poslali pred operáciou nádoru v mozgu. "S výsledkami z magnetickej rezonancie mohli stanoviť najlepší liečebný postup,“ vysvetlil Marko. „Chceli mať čo najpresnejšie snímky. Po operácii som bol už len na MR, aby mi spravili snímky reflektujúce aktuálny, teda pooperačný stav.“ 

Pacient si pochvaľuje, že takáto zobrazovacia metóda existuje a že je dostupná aj na Slovensku. „Nevýhodou je, že sa pri nej používa rádioaktívna látka, ktorá zaťažuje organizmus. Hlavný problém som mal práve s ňou, keďže moja manželka bola v tom čase tehotná a po vyšetrení sa treba vyhýbať tehotným ženám a malým deťom." Tento problém vraj vyriešili tak, že bol od manželky na 24 hodín odlúčený.

Podľa Pavla Povinca je dnes dostupných viacero rádioaktívnych liekov, ktoré dostatočne kvalitne spĺňajú liečebné aj diagnostické kritériá a sú teda vhodné na terapeutické aj diagnostické účely súčasne.

Na Slovensku bude od štvrtka vyhlásená mimoriadna situácia
Potvrdil to po rokovaní vlády Peter Pellegrini. Vo štvrtok sa bude rokovať o uzatvorení všetkých škôl na 14 dní. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR