Ruský šéf lekárov tvrdí, že koronavírus nie je nebezpečnejší než obyčajná chrípka
11 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Prezident ruskej Národnej lekárskej komory vyzval na potrestanie šírenia paniky. Uvádza Ria.ru.


„Starostlivo sledujem, čo sa deje. Práve som dostal list, v ktorom sa uvádza, že v Moskve je mnoho tisíc infikovaných ľudí. Ľudia behajú do obchodov, kupujú potraviny a lieky. Musíme ľudí potrestať za záchvaty paniky. Žiadna epidémia nie je. Musíme pokojne žiť a ďalej pracovať,“ uviedol doktor Leonid Rošaľ.


Je presvedčený, že koronavírus v skutočnosti nie je o nič horší ako bežná chrípka. A na ňu zomrie ročne vo svete omnoho viac ľudí. „Nebežte nikam a žite pokojne,“ povedal Rošaľ.


Nezodpovední Slováci? Za porušenie karantény už bude pokuta
Nový koronavírus prestáva byť niečím vzdialeným, čo sa nás netýka. Riziko začína byť reálne. Niektorí ľudia preto rozhorčene reagovali na prípady cestovateľov, ktorí zatajili návrat z postihnutej oblasti pri príznakoch... Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Natália Sollárová

Veliteľstvo ruskej operačnej kontroly uviedlo, že koronavírus bol potvrdený u Rusa, ktorý sa vrátil z Talianska. Podľa ústredia sa muž 23. februára vrátil do Ruska a býval v súkromnom dome v moskovskom regióne. 27. februára išiel na kliniku s príznakmi akútnych dýchacích vírusových infekcií. Následne ho umiestnili v nemocnici s infekčnými chorobami. Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško povedal, že v Rusku nie sú žiadne nové potvrdené prípady infekcie.


Ešte 31. decembra 2019 čínske orgány informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu o prepuknutí neznámej pneumónie v meste Wu-chan v centrálnej časti krajiny v provincii Hubei. Odborníci identifikovali pôvodcu ochorenia ako nový koronavírus. Šírenie choroby bolo potom uznané ako mimoriadna udalosť medzinárodného významu. Vírus dostal oficiálny názov COVID-19. Počet nakazených v pevninskej Číne presiahol 80 tisíc ľudí. Zomrelo 2946 ľudí. Podľa aktuálnych údajov v čase vyjadrenia ruského šéflekára zaznamenali prípady infekcie mimo Čínu v 72 krajinách. Počet nakazených prekročil 10 tisíc. Zomrelo viac ako 160 ľudí.


Konferencia o koronavíruse zrušená kvôli koronavírusu
11 | 03 | 2020 | Mário Martinka