Reportéri bez hraníc zverejnili zoznam "kybernetických dravcov" slobody tlače
11 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Zoznam "20 kybernetických dravcov slobody tlače" v roku 2020 zverejnila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) pri príležitosti Svetového dňa boja proti cenzúre na internete, ktorý pripadá na 12. marca.


Zoznam nie je úplný, upozornila RSF, ale zverejnených 20 kybernetických predátorov slobody tlače predstavuje v roku 2020 zjavné nebezpečenstvo pre slobodu názoru a slobodu vyjadrovania, garantovanú článkom 19 Všeobecnej deklarácie ľudských práv, uviedla RSF.

Podľa tejto organizácie bolo v roku 2020 zabitých osem novinárov a jeden spolupracovník médií.

Táto organizácia so sídlom v Paríži zostavila 20 hlavných predátorov do štyroch rôznych kategórií podľa toho, aké prostriedky a postupy predátori používajú - ide o šikanovanie, štátnu cenzúru, dezinformáciu alebo špionáž a kontrolu.

Obvinenie Naďa zo špionáže vyprovokovalo "politrukov" NATO: Dostál podal trestné oznámenie sám na seba!
Parlamentný provokatér Ondrej Dostál opäť úraduje. Predseda mimoparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke SaSky zrejme veľmi rád vzbudzuje emócie. Poslanec, ktorý si uvádza rómsku národnosť, sa napr.... Čítať ďalej
29 | 11 | 2019 | René Skalný


Zasahovatelia do slobody na internete môžu byť vnútroštátne orgány, súkromné či neformálne, a preukazujú moc od konca prvého desaťročia 21. storočia.

Ako ďalej konštatovala RSF, niektorí kybernetickí predátori operujú v "despotických štátoch", ale niektoré súkromné spoločnosti špecializujúce sa na kybernetickú špionáž sídlia v západných krajinách - napríklad aj v USA, Spojenom kráľovstve, Nemecku či v Izraeli.

Moc nepriateľov slobodnej informácie na internete má niekoľko foriem. Zisťujú, identifikujú a dohliadajú na novinárov, ktorí "vyrušujú" miestne orgány moci. Zastrašujú ich formou on-line šikany. Umlčujú ich najrôznejšími spôsobmi cenzúry. Pokúšajú sa dokonca destabilizovať demokratické krajiny šírením falošných správ.

Organizácia RSF uviedla túto dvadsiatku krajín ako kybernetických predátorov:
-- do kategórie šikany zaradila: Indiu, Rusko, Brazíliu, Alžírsko, Mexiko;
-- do kategórie štátnej cenzúry: Rusko, Irán, Indiu, Venezuelu, Čínu, Egypt;
-- do kategórie dezinformácie: Vietnam, Filipíny, Saudskú Arábiu, Sudán;
-- do kategórie špionáže a kontroly: Izrael, Švajčiarsko, Taliansko, Saudskú Arábiu, USA, Španielsko a Nemecko.

Svetový deň proti cenzúre na Internete sa pripomína od roku 2008. Jeho hlavným cieľom je mobilizovať každého užívateľa svetovej počítačovej siete na podporu slobodného, pre všetkých prístupného a jedného internetu. Ďalším cieľom tohto dňa je v prvom rade odhaľovať a potláčať cenzúru v počítačovej sieti v jednotlivých štátoch sveta.

Facebook by mal byť regulovaný ako tabakové spoločnosti
Facebook a iné technologické spoločnosti by mali byť regulované rovnako ako tabakové spoločnosti, myslí si Christopher Wylie, ktorý pomohol odkryť škandál Cambridge Analytica. Správu priniesla v stredu agentúra AFP. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR