Kapitán výletnej lode Viking Sigyn, ktorá vlani spôsobila zrážku, sa necíti byť vinným
11 | 03 | 2020 I TASR

Ukrajinský kapitán výletnej lode Viking Sigyn Jurij C., ktorý je obvinený zo spôsobenia vlaňajšej tragickej zrážky osobných lodí na Dunaji, sa necíti byť vinným. Zaznelo to v stredu na budapeštianskom Súde hlavného mesta, kde sa začalo prípravné súdne pojednávanie v tejto kauze.


Spravodajský server Infostart.hu uviedol, že kapitán odmietol vypovedať s odôvodnením, že na to zatiaľ nie je pripravený.

Na základe trestných činov obsiahnutých v obžalobe, z ktorých je Ukrajinec obvinený, mu hrozí kumulovaný trest odňatia slobody na 2-11 rokov.

Prokuratúra VI. a VII. budapeštianskeho obvodu iniciovala deväťročný trest väzenia a takisto deväťročný zákaz riadenia plavidiel v prípade, ak by bol kapitán na prípravnom pojednávaní priznal vinu a ak by sa bol vzdal práva súdneho pojednávania. To sa však nestalo, píše Infostart.hu.

Grécko má na svojich hraniciach tajné miesto, kde zadržiava migrantov
Na území Grécka pri hraniciach s Tureckom sa s vedomím tamojšej vlády nachádza "tajné zariadenie", v ktorom zadržiavajú migrantov pred tým, ako ich z krajiny bez riadneho azylového konania vyhostia naspäť do Turecka. Informoval o tom v stredu... Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR


Utorňajšie pojednávanie pre hrozbu nákazy novým koronavírusom bolo premietané verejnosti a médiám mimo súdnej siene. V súvislosti s koronavírusom nepricestovali na súdny proces do Maďarska juhokórejskí pozostalí obetí a na prípravnom pojednávaní sa nezúčastnili ani kórejskí novinári.

Obhajca 65-ročného Jurija C. na prípravnom konaní vytkol, že vyšetrovanie zrážky lodí nebolo podľa jeho názoru dostatočné - preto inicioval vypočutie niekoľkých desiatok svedkov, ktorí v čase havárie boli na palube lode Viking Sigyn. Medzi nimi by mali byť aj svedkovia, ktorí tvrdia, že kapitán nariadil záchranu ľudí, ktorí z vyhliadkovej lode padli do vody.

Prokurátor pripomenul, že Viking Sigyn sa síce plavil po Dunaji za silného dažďa a za nočných podmienok pri hustej lodnej premávke, avšak vzhľadom na pouličné osvetlenie na oboch brehoch Dunaja bola viditeľnosť vyše jedného kilometra. Kapitán sa podľa prokurátora nesústredil patrične na riadenie plavidla, nedodržal bezpečnostnú vzdialenosť a nesignalizoval rádiom ani zvukovým znamením, že bude predbiehať inú loď.

USA inštalujú v Iraku systémy protiraketovej obrany v snahe chrániť jednotky pred „potenciálnym iránskym útokom“
Vedúci ústredného velenia USA oznámil, že Washington v Iraku inštaluje „systémy protivzdušnej obrany“ a „systémy protiraketovej obrany“ v snahe chrániť jednotky pred „potenciálnym iránskym útokom“. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Jurija C., obvineného prokuratúrou vlani koncom novembra, odvolací súd hlavného mesta 21. januára prepustil z vyšetrovacej väzby a nariadil trestný dohľad obvineného.

Ukrajinský kapitán čelí trestu za to, že sa dopustil prečinu ohrozenia vodnej dopravy z nedbanlivosti s následkom hromadnej nehody, a za trestný čin 35-násobného neposkytnutia pomoci.

Vyhliadková loď Hableány sa v tragický večer 29. mája 2019 plavila s 33 Kórejčanmi a dvojčlennou posádkou na palube - z nich nehodu, ktorá sa stala medzi piliermi Margitinho mosta, prežili iba siedmi turisti.

Z 28 obetí - vrátane dvojčlennej maďarskej posádky - dosiaľ stále nenašli 40-ročnú ženu, po ktorej mesiace intenzívne pátrali na viacerých úsekoch Dunaja.

Prvé súdne pojednávanie vytýčil súd na 30. apríla a ďalšie na 28. mája, ktorý je dňom pred výročím tragickej havárie.

Erdogan chce ponechať hranice otvorené, kým EÚ nenaplní turecké požiadavky
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v stredu zaviazal ponechať hranice pre utečencov otvorené až do chvíle, kým Európska únia nesplní turecké požiadavky. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR