V USA sa začal súd s hackerom J. Nikulinom, hrozí mu 30 rokov väzenia
10 | 03 | 2020 I Miroslav Tóth

V San Franciscu sa v pondelok začal proces s Rusom Jevgenijom Nikulinom, obžalovaným z hackerských útokov. Napísali to dnes agentúry RIA Novosti a TASS s odvolaním sa na obhajcu súdeného Arkadija Bucha.


J. Nikulina vydalo Česko do USA po zadržaní v jednom z pražských hotelov v roku 2016. Podľa amerických vyšetrovateľov Nikulin napadol sociálne siete LinkedIn a Formspring a webové úložisko Dropbox.

Je napríklad obvinený z toho, že zo siete LinkedIn ukradol dáta z viac než 167 miliónov účtov. U kalifornského federálneho súdu je Nikulin obžalovaný z počítačového útoku, krádeže a sprisahania, za čo mu hrozí až 30 rokov väzenia.

V karanténe je už celé Taliansko
Pozastavené bude konanie všetkých športových podujatí vrátane futbalových zápasov najvyššej talianskej futbalovej ligy. Bude obmedzený pohyb osôb po celom Taliansku a zakázané verejné zhromaždenia. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | TASR


Obžaloba sa bude snažiť preukázať, že súdený získal heslá užívateľov sietí s úmyslom ukradnuté informácie buď predať, alebo ich využiť k neoprávnenému prístupu k ďalším počítačom a účtom. Americké médiá špekulovali, že Nikulin mohol byť napojený na petrohradskú Agentúru pre výskum internetu.

Tá je považovaná za predĺženú ruku ruskej vlády a je spájaná s politickou reklamou zadávanou z Ruska pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v Spojených štátoch konali na jeseň 2016.

Jeho obhajca Arkadij Buch ruským agentúram potvrdil, že obhajoba a obžaloba v pondelok vybrali porotu, ktorá by mala po niekoľkotýždňovom konaní rozhodnúť o vine či nevine Nikulina. Avšak podľa advokáta pre bezpečnostné opatrenia a obavy z infekcie koronavírusom teraz možno ťažko povedať, či proces skončí počas marca, ako je plánované.

Najnovší animovaný film pre deti z dielne Pixar zakázaný pre odkazy na homosexualitu
Najnovší animovaný film spoločnosti Pixar s názvom „Vpred“ (v pôvodnom znení Onward) bol zakázaný niekoľkými krajinami Stredného východu z dôvodu účinkovania lesbických rodičov, informuje BBC. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


"Porota bola vybraná. Nie je zlá ... Sudca je prísny. Priamo v sále je špecialista na infekčné ochorenia. Kvôli koronavírusu je vykonávaná veľmi prísna kontrola. Niekoľko ľudí bolo zo sály vykázaných, pretože popoťahovali, posmrkávali," citovala agentúra RIA Novosti vyjadrenia Nikulinovho advokáta.

"Sudca sa veľmi vážne sústredil na koronavírus, aby všetko bolo na povrchu čisté, aby nikto nedaj bože nekýchol alebo nezakašľal - takí museli von zo sály," povedal Buch.

Podľa obhajcu obžaloba navrhla Nikulina, aby priznal vinu, pričom "návrhy ohľadom možného trestu boli veľmi dobré", napísala RIA Novosti. "Ak však môj klient hovorí, že je nevinný, nemôžem ho nútiť, aby povedal, že je vinný," poznamenal k tomu advokát.

Až 80 percent prípadov infikovaných novým koronavírusom má miernu formu
Až 80 percent prípadov infikovaných novým koronavírusom má miernu formu ochorenia. Zdôrazňujú to vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorí pripomínajú, že zdrojom infekcie môžu byť aj infikované osoby... Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | TASR