Nezodpovední Slováci? Za porušenie karantény už bude pokuta
10 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Nový koronavírus prestáva byť niečím vzdialeným, čo sa nás netýka. Riziko začína byť reálne. Niektorí ľudia preto rozhorčene reagovali na prípady cestovateľov, ktorí zatajili návrat z postihnutej oblasti pri príznakoch ochorenia.


Nielen na sociálnych sieťach sa v posledných dňoch objavili nahnevané statusy a komentáre o Slovákoch, ktorí sa vrátili z Talianska a po prepuknutí viacerých príznakov podobných Covidu-19 túto informáciu najskôr tajili. Ľahkovážnym prístupom vystavili riziku ostatných.

Jeden prípad sa stal v Košiciach, druhý v Nitre. Oba majú spoločné zamlčanie cestovateľskej amamnézy, ktorá vyšla najavo až po kontakte chorých so zdravotníckymi pracovníkmi a ďalšími ľuďmi. Na priamu otázku lekárov, či niekto z nich cestoval, členovia rodiny neodpovedali pravdivo a pobyt v rizikovej krajine spočiatku zrejme vedome zatajili.

Pediater Peter Visolajský, ktorý na nitrianskej pohotovosti vyšetroval kašľúce dieťa bez toho, aby vopred vedel, že bolo s rodičmi na lyžovačke v Taliansku, neskôr na svojom facebookovom profile vyzval k ohľaduplnosti a zodpovednosti.

Okrem toho ako lekár apeloval, aby ľudia so závažnými ťažkosťami nechodili do čakární a v prípade virózy, ktorá by mohla mať spojitosť s cestou do zahraničia, sa obrátili na telefonickú linku úradu zdravotníctva. Priznanie sa k návšteve rizikovej krajiny či kontaktu s chorým podľa neho nie je hanba, ale dôležitý prvok v boji s epidémiou.

Rodičia môžu pri zatvorení škôlky alebo školy dostať na deti ošetrovné
Rodičia detí navštevujúcich škôlky a školy, ktoré dočasne uzatvorili pre hrozbu šírenia sa koronavírusu, si môžu v Sociálnej poisťovni uplatniť nárok na ošetrovné. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | SITA


Oficiálny postup je taký, že ak je to potrebné, medicínsky tím príde za človekom podozrivým z nákazy vírusom SARS-Cov-2, a nie naopak. Cieľom je eliminovať kontakt potenciálne chorého s nechráneným obyvateľstvom a znížiť tak riziko ďalšieho prenosu.

Podľa premiéra Petra Pellegriniho je zatajovanie cestovateľskej amamnézy to najhoršie, čo môže človek urobiť a v pondelok preto vyzval ľudí, aby sa správali tak, ako keby vírus už mali.

Každý, kto pricestuje z rizikových krajín, medzi ktoré patria Taliansko, Čína, Južná Kórea či Irán, má byť v povinnej domácej karanténe 14 dní. Za nedodržanie môže byť sankcia až do výšky 1650 eur. Karanténa pritom neznamená prázdniny, ale maximálne obmedzenie pohybu mimo svojho domova.

Jediný kľúč na zvládnutie koronavírusu je správať sa zodpovedne, apeluje premiér
Jediný kľúč na zvládnutie situácie týkajúcej sa koronavírusu je správať sa zodpovedne. Predseda vlády SR Peter Pellegrini to uviedol v pondelok po stretnutí s predstaviteľmi priemyslu k aktuálnej ekonomickej situácii aj v súvislosti s koronavírusom.... Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | SITA