Tomu sa povie úlovok. V Argentíne našli 12-tisíc mien nacistov
09 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Prepojenie vedie aj k banke Crédit Suisse so sídlom vo švajčiarskom Zürichu, kde na roky spiacich účtoch majú byť peniaze vyplienené od židovských obetí. 


Argentínsky vyšetrovateľ Pedro Filipuzzi natrafil na zoznam mien 12-tisíc nacistov, ktorí žili v krajine od 30. rokov minulého storočia. Tento vzácny úlovok sa nachádzal v starom sklade v Buenos Aires. Informáciu zverejnilo Centrum Simona Wiesenthala.

Mnoho z podporovateľov Hitlerovho režimu posielalo peniaze na jeden alebo viacero účtov v švajčiarskej banke Kreditanstalt, dnešnej Crédit Suisse, uvádza Centrum Simona Wiesenthala.

Písomne poprosili banku o povolenie k prístupu do archívov. Crédit Suisse poukázala na vyšetrovaciu komisiu, ktorá v rokoch 1997-1999 skúmala švajčiarske účty údajných obetí holokaustu. Banka avizovala, že vec znova preskúma. "Veríme, že v snahe o zachovanie si dobrého mena sa banka vzhľadom na nové skutočnosti pozrie na všetko z iného pohľadu," uviedli predstavitelia centra.

Faktom je, že mnoho nacistických tyranov utieklo po druhej svetovej vojne do Argentíny a niektorí z nich tam žili pod falošnou identitou. Centrum Simona Wiesenthala je jednou z najväčších medzinárodných živoských organizácií pre ľudské práva s viac ako 400 000 rodinami v USA. Je mimovládnou organizáciou v medzinárodných agentúrach vrátane OSN, UNESCO, OBSE, OAS, Rady Európy a Latinskoamerického parlamentu (Parlatino).

Izraelský historik chváli Fínsko za zverejnenie nových informácií o holokauste
10 | 02 | 2019 | TASR