Ochranné pomôcky nie sú dostupné a ich cena je niekoľkonásobne vyššia, upozorňuje lekárnická komora
09 | 03 | 2020 I SITA

Ochranné pomôcky nie sú dostupné a ich cena sa následne niekoľkonásobne zvýšila. Slovenská lekárnická komora (SLeK) na to upozorňuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Lekárne nemajú dostatok ochranných rúšok, respirátorov a dezinfekčných prostriedkov.


"Neúmerné a neštandardné zvyšovanie zisku akýmkoľvek subjektom, ktorý má v predmete činnosti obchod s prostriedkami potrebnými na ochranu života a zdravia, v situácii pandemického ohrozenia, považujeme za hrubo neetické, nekolegiálne a hazardujúce s verejným zdravím," uviedol prezident komory Ondrej Sukeľ.

Komora apeluje na všetky subjekty, ktoré sa podieľajú na výrobe, distribúcii a predaji pomôcok a prostriedkov nevyhnutných na zabezpečenie ochrany zdravotníckych pracovníkov, aby aspoň v minimálnom potrebnom množstve zabezpečili ich dostupnosť pre farmaceutov, farmaceutických laborantov a iných zdravotníckych pracovníkov. Majú tak urobiť za štandardné a primerané ceny.ň

U zamestnancov mestského centra v Malackách sa vírus nepotvrdil
U zamestnancov Mestského centra sociálnych služieb (MCSS) v Malackách sa koronavírus nepotvrdil. Na sociálnej sieti o tom dnes informoval starosta Malaciek Juraj Říha. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | SITA


SLeK zároveň vyzvala kompetentné orgány, aby regulačným zásahom zabezpečili bezproblémovú dostupnosť ochranných a dezinfekčných prostriedkov v záujme bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov verejných lekární a tiež pacientov. Ako komora konštatovala, pokiaľ štát prísne reguluje ceny liekov či ceny zdravotníckych výkonov, musí byť schopný regulovať aj ceny všetkých prostriedkov, ktoré sú nevyhnutné pre kvalitné a správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti v kritických situáciách.

Prezident komory tiež upozorňuje farmaceutov a prevádzkovateľov lekární, že kooperácia v rámci regiónu, sledovanie epidemiologickej situácie a kolegialita sú v prípade rozšírenia ochorenia nevyhnutným predpokladom zvládnutia situácie. Pri objednávaní zdravotníckeho materiálu a liekov je podľa Sukeľa potrebné zohľadniť aktuálnu situáciu a pripraviť sa na zvýšené požiadavky zo strany pacientov.

Lekárne však nemajú vytvárať nadmerné zbytočné skladové zásoby, ktoré by obmedzili dostupnosť liekov v iných lekárňach a regiónoch. Komora zároveň žiada pacientov, aby k celej situácii pristupovali racionálne a nevytvárali si nepotrebné vysoké zásoby liekov, ktoré môžu následne chýbať tým, ktorí ich reálne potrebujú.

Na Slovensku máme stále päť potvrdených prípadov, nové nepribudli
Naďalej platí, že na Slovensku je potvrdených päť prípadov v súvislosti s ochorením COVID-19 (koronavírus). Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | SITA