Vláda dala v Taliansku do karantény 16 miliónov ľudí
08 | 03 | 2020 I SITA/AP, TASR

Cieľom je zastaviť šírenie nového koronavírusu v európskom epicentre epidémie.


Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil v nedeľu v skorých ranných hodinách rozsiahlu karanténu, ktorou obmedzil pohyb asi jednej štvrtiny obyvateľov krajiny. Cieľom je zastaviť šírenie nového koronavírusu v európskom epicentre epidémie.

Conte podpísal dekrét, ktorý sa týka asi 16 miliónov obyvateľov severného Talianska, krátko po polnoci. Zahŕňa Lombardsko a 14 ďalších okolitých regiónov. Mimoriadne opatrenia budú platiť do 3. apríla.

V Malackách bude na týždeň prerušená prevádzka škôl, rozhodol o tom krízový štáb
V Malackách bude od pondelka (9. 3.) prerušená prevádzka školských a mimoškolských zariadení na jeden týždeň. V sobotu o tom informoval primátor mesta Juraj Říha po zasadnutí mestského krízového štábu. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR


Zakázané je cestovať do týchto regiónov, mimo nich, ako aj v rámci nich. Za nedodržanie bude hroziť pokuta i väzenie. "Výnimky budú povolené len z podložených profesných príčin, vo výnimočných prípadoch a zo zdravotných dôvodov," uvádza dokument. Zatvorené budú fitnescentrá, plavárne, kiná, múzeá či lyžiarske strediská. Rušia sa svadby i pohreby, spoločenské aj športové podujatia.

Počet obetí epidémie v Taliansku stúpol medzičasom na 233, nakazených je 5 883 ľudí. Na celom svete sa novým koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, nakazilo už viac ako stotisíc ľudí. Približne 3 400 ich ochoreniu podľahlo, prevažná väčšina v Číne.

Karanténne opatrenia sa dosiaľ týkali len približne 50.000 ľudí v severnom Taliansku, pripomína stanica BBC. Teraz budú podľa Conteho rozšírené o Lombardsko a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso a Benátky.

Verejnosť môže v prípade nového koronavírusu kontaktovať viaceré infolinky
Verejnosť môže v prípade akýchkoľvek otázok v súvislosti s novým koronavírusom kontaktovať odborníkov podľa miesta svojho bydliska. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR