Útok v Kábule si vyžiadal 32 mŕtvych, žien i detí. Zabíjal Islamský štát (VIDEO)
07 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Ozbrojenci v afganskom hlavnom meste Kábul v piatok krvavo zaútočili počas spomienkovej ceremónie. Podľa CNN bolo zabitých 32 ľudí a ďalších 58 zranili. Medzi obeťami boli aj ženy a deti.


Na obrade sa okrem ďalších politikov zúčastnil premiér Abdullah Abdullah, ktorý neskôr povedal, že počul streľbu a niečo, čo znelo ako dopad rakety. Z miesta sa mu podarilo uniknúť bez zranení.

Afgánske špeciálne jednotky následne zabili všetkých troch útočníkov, potvrdil to hovorca ministra vnútra Nasrat Rahimi. Podľa informácii CNN, ozbrojenci využili výškovú budovu v okolí, aby mohli strieľať do davu.

Záznam z prejavu Mohammada Karim Khaliliho, počas ktorého sa spustila streľba.:



K zodpovednosti sa údajne prihlásil Islamský štát (IS). Podľa webovej stránky skupiny Amaq mali zabiť a zraniť až 150 ľudí, neposkytli však žiadne dôkazy.

Zatiaľ čo ministerstvo zdravotníctva potvrdilo smrť 27 ľudí , zdroj z NATO uviedol pre agentúru Reuters, že celkový počet obetí je ešte vyšší.

Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 25. výročia Abula Ali Mazariho, vodcu šiitských Hazarov, ktorého v roku 1995 zabili bojovníci Talibanu po tom, ako ho držali vo väzení. Na obrad bolo útočené aj minulý rok, ale v menšom rozsahu.

Taliban popiera akúkoľvek zodpovednosť na útoku. Prostredníctvom svojho hovorcu Zabiullaha Mojahida to tvrdí v tlačovej správe.

Abdullah nechce špekulovať o tom, kto môže byť za útokom. "Ide o to, že je potrebné dôkladné vyšetrovanie s jasnou odpoveďou pre ľudí v Afganistane", uviedol popredný politik krajiny. "Nebudem nikoho obviňovať, pretože nemám úplný obraz od našich bezpečnostných síl, ale potrebujeme vedieť kto je, alebo kto bol za tým."

Pre Afganistan je to prvý veľký útok od podpísania dohody medzi Spojenými štátmi americkými a Talibanom minulý týždeň. Cieľom tejto dohody je priniesť do krajiny mier a stiahnuť jednotky USA a NATO do 14 mesiacov. IS však do rokovaní neboli zapojené.

Prezident Ashraf Ghani útok odsúdil a nazvalo ho "zločinom proti ľudskosti".

Čin odsúdili aj ľudia na sociálnych sieťach. Nižšie je príspevok hovorcu guvernéra provincie Paktia.



Taliban sa "možno" po odchode USA zmocní vlády v Afganistane, vyhlásil Trump
Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že radikálne hnutie Taliban sa "možno" zmocní vlády v Afganistane, keď sa Spojené štáty stiahnu z krajiny a nechajú afganské úrady, dosiaľ podporované Američanmi, aby sa bránili samy. Informovala o... Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR