Turecko už nedovolí migrantom preplávať cez more do Grécka
07 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Rozkaz tureckého prezidenta Erdogana prichádza týždeň potom, čo vyhlásil, že utečencom „otvára dvere“ do Európy v dôsledku napätia sýrskeho konfliktu, informuje BBC.


EÚ ho obviňuje z toho, že využíva migrantov na politické účely. Medzitým na pozemnej hranici opäť došlo k mnohým incidentom. Zdá sa, že nedošlo k žiadnym zmenám v postoji Turecka, pokiaľ ide o umožnenie migrantom vstúpiť do Grécka cez pozemné hranice aj napriek tomu, že sa v roku 2016 dospelo k dohode, podľa ktorej Turecko nemôže umožňovať migrantom dostať sa do EÚ.

Odvtedy však napätie medzi EÚ a Tureckom narastalo. V posledných týždňoch sa odohrával prudký útok sýrskych síl a ich ruských podporovateľov na Idlib, čo viedlo k stretom s Tureckom, ktoré podporuje niektoré povstalecké skupiny.

Dohoda medzi Tureckom a EÚ o migrantoch je mŕtva, prehlásil grécky premiér
Dohoda medzi Tureckom a Európskou úniou, ktorá od roku 2016 limitovala množstvo utečencov a migrantov prichádzajúcich do Únie, je "mŕtva". Vyhlásil to v piatok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a obvinil Ankaru, že "pomáha" súčasnému nárastu... Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR


V Turecku sa už nachádza približne 3,7 milióna Sýrčanov, ale konflikt v Idlibe spôsobil, že na jeho južnú hranicu utieklo takmer milión ďalších ľudí. Aj keď EÚ prisľúbila ďalšie miliardy eur na pomoc, nestalo sa tak a Turecko sa minulý týždeň rozhodlo otvoriť hranice s Gréckom. Grécko uviedlo, že Turecko „manipuluje s utečencami ako s pešiakmi“ v snahe vyvinúť diplomatický nátlak.

Na najnovší príkaz prezidenta Erdogana začne Turecko brániť migrantom plaviť sa do Grécka cez Egejské more, pretože je to podľa jeho slov „nebezpečné“.

USA „zablokovala“ OSN pri podpore rusko-tureckého prímeria v Idlibe
Americká opozícia údajne zablokovala Bezpečnostnú radu OSN pri podpore dosiahnutej dohody medzi Ruskom a Tureckom o prímerí v sýrskej provincii Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Marek Molnár