Toaletný papier dostal ochranku. Obmedzia šialené nákupy aj slovenské obchody? (VIDEO)
07 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Nákupné šialenstvo vypuklo takmer po celom svete. Globálna panika v krajinách zasiahnutých novým koronavírusom vyprázdňuje regály. Niektorí obchodníci začali predávať na prídel.


Tovar na prídel. Preťažení zamestnanci. Toaletný papier strážený ochrankou či dokonca bitka o sortiment. Aj takto vyzerá nová realita pre niektorých obchodníkov, ktorí musia v dôsledku epidémie zavádzať drastické opatrenia na obmedzenie počtu roliek papiera, rúšok, dezinfekčných gélov na ruky či čistiacich prostriedkov.

Ľudia si na sociálnych sieťach zdieľajú fotky prázdnych regálov v Anglicku, Austrálii, Japonsku, ale tiež susednej Českej republike a Slovensku... Okrem hygienických potrieb sa vykupuje múka, cestoviny, cukor i mrazené potraviny.

Zdá sa, že najžiadanejší je momentálne toaletný papier. V mnohých obchodoch v Austrálii bol vypredaný. Na Twitteri sa stal populárnym hastag #ToiletPaperApocalypsa alebo #toiletpaperpanic. V niektorých austrálskych reťazcoch sa dokonca kvôli papieru strhla bitka a prípadom v Sydney sa zaoberala aj polícia. V hlavnom meste najmenšieho kontinentu bola tiež vyslaná bezpečnostná služba, aby na papier dohliadala.

Protinožci však nestrácajú ani zmysel pre humor. Miestne noviny The NT News publikovali v rámci vydania extra hárky s prázdnymi stranami, ktoré sa dajú použiť ako toaletný papier.

Jedna z potýčiek v Austrálii. Dámy sa do seba pustili kvôli baleniu toaletného papiera:



Austrálske supermarkety v dôsledku zhoršujúcej sa situácie pristúpili k obmedzeniam. Zákazníci Woolworths a Coles si tak už môžu kúpiť len 4 balenia toaletného papiera na osobu. Reštrikcie zaviedla aj spoločnosť Costo Australia, ktorá určuje koľko papiera, ryže, vajec, mlieka či dezinfekcie si môžu ľudia odniesť.

SMS správy v súvislosti s novým koronavírusom dostali aj Slováci v zahraničí
SMS správy v súvislosti s novým koronavírusom dostali aj Slováci nachádzajúci sa v zahraničí. Išlo o dva typy SMS správ. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR


Podobne reagujú obchodníci aj v ďalších krajinách. Spojené štáty americké zatiaľ strážia predovšetkým spotrebu sanitárnych výrobkov a produktov proti chrípke – a to nielen priamo v predajniach, ale tiež pri nákupoch online.

Anglická sieť drogérií Boots stanovila limit na antibakteriálny gél na ruky na 2 kusy na osobu a online obchod s potravinami Ocado odporučil klientom z dôvodu „mimoriadne vysokého dopytu“ zadávať objednávky v predstihu.

Prudké zvýšenie tržieb zaznamenávajú aj predajcovia potravín s extrémnou trvanlivosťou, inak určené pre krízové situácie ako napríklad prírodné katastrofy. Podľa vedúceho Emergency Food Storage UK Jamesa Blakea to, čo inokedy predali za mesiac, majú teraz v objednávkach za jeden deň. Ich plechovky majú trvanlivosť až 25 rokov.
Panika je zbytočná, aj na Slovensku

Celosvetovo je doteraz infikovaných už bezmála 100-tisíc ľudí a ich počet sa každým dňom zvyšuje. Vírusu SARS-CoV-2 má zatiaľ na svedomí 3300 obetí. To vyvoláva strach a následne spôsobuje panické správanie.

Iracionálne nájazdy na obchody s cieľom vytvoriť si niekoľkotýždňové zásoby neobišli ani Slovensko. Najciteľnejšie to bolo v Bratislave. Ľudia v dôsledku obáv nakupovali predovšetkým trvanlivé potraviny a antibakteriálne mydlá. S prvými potvrdenými ochoreniami na Covid-19 sa dá očakávať ešte zhoršenie situácie.

Podľa štatistického úradu už za január v porovnaní s decembrom vzrástli maloobchodné tržby o 1,2 percenta a tento trend pokračoval aj vo februári. Ako uviedlo TA3, ministerstvo pôdohospodárstva sa spolu s obchodnými reťazcami i odborníkmi zhodujú v tom, že je to prehnaná a zbytočná reakcia. Podľa obchodníkov žiadne výpadky v dodávkach tovaru nemajú a všetkého bude dosť. Dokonca navyšujú zásoby na pokrytie zvýšeného dopytu. Medicínski odborníci sa zhodujú v tom, že oveľa rozumnejším opatrením je dôslednejšia hygiena, najmä častejšie a dlhšie umývanie rúk.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča obmedziť manipuláciu s bankovkami
Panika okolo nového koronavírusu sa preniesla už aj do sveta peňazí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča ľuďom, aby obmedzili manipuláciu s bankovkami a namiesto toho prešli na bezkontaktné platby. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | SITA