"Súdna rada je pripravená na diskusiu o previerkach sudcov a čaká na Matovičovu vládu a jej návrh", tvrdí Praženková
07 | 03 | 2020 I SITA

Súdna rada SR je podľa slov jej predsedníčky Lenky Praženkovej pripravená diskutovať o možnom riešení pri bezpečnostných previerkach sudcov. Podľa Praženkovej začne odborná debata vtedy, ak bude zložená nová vláda a známy prvý návrh.


Tému bezpečnostných previerok sudcov otvoril bezprostredne po voľbách predseda víťazného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič. O téme chce ešte hovoriť s možnými koaličnými partnermi. Podľa Matoviča je v systéme justície viacero sudcov, ktorí tam nemajú byť.

„Treba vedieť, ako bude vyzerať ten finálny návrh. Bezpečnostné previerky sú zavedené, sú aj v Ústave SR, ale nie je upravený v zákone proces ich vyhotovenia. Aj napriek tomu sa musela súdna rada ujať svojej kompetencie a vykonávať preverovanie kandidátov na post sudcu,“ uviedla Praženková.

Práve preverovanie nováčikov v súčasnosti zdržuje viaceré výberové procesy na voľné miesta sudcov. Podľa predsedníčky súdnej rady začne diskusia po tom, ako Matovič poskladá novú vládu a predstaví konkrétny návrh v oblasti previerok.

Predbežný zoznam členov novej vlády je na svete!
Denník Pravda získal od spoľahlivého zdroja takmer kompletný zoznam členov novej vlády pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO). Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Peter Haluza


„Samozrejme počkáme na zloženie novej vlády a na podobu návrhu, ale my sme pripravení na diskusiu,“ doplnila. Bezpečnostné previerky sudcov fungovali aj v minulosti.

Viacerí odborníci však upozorňovali, že mohli byť aj zneužívané. V tejto súvislosti vydal prelomové rozhodnutie začiatkom roka 2019 Ústavný súd SR, ktorý práve pri bezpečnostných previerkach označil ústavný zákon za protiústavný. Matovič chce o tejto téme ešte diskutovať, no má ísť o jedno z prvých ústavných opatrení novej vlády.

Igor Matovič ešte začiatkom uplynulého pracovného týždňa uviedol pre agentúru SITA, že na zavedenie povinných bezpečnostných previerok sudcov a očistu súdnictva je potrebná zmena ústavy, teda ústavná väčšina v NR SR. V súčasnosti Matovič rokuje o zložení vlády s hnutím Sme rodina, stranou Za ľudí a Slobodou a Solidaritou (SaS). Predbežne by mohla mať koalícia až 95 poslancov. O konkrétnych krokoch v prípade previerok sa chce Matovič ešte rozprávať s partnermi.

Najdôležitejšie budú pre novú vládu princípy, zhodli sa lídri strán
Najdôležitejšie budú pre novú vládu princípy. Zhodli sa na tom v relácii Sobotné dialógy z dielne RTVS zástupcovia strán, ktoré v súčasnosti rokujú o zostavení nového kabinetu. Témou boli aj personálne nominácie na ministerstvá či... Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | SITA


„Pre očistu súdnictva je mimoriadne dôležité zaviesť povinné nespochybniteľné previerky sudcov, aby ľudia mali pocit, keď sa vyskytnú pred súdom, že sudca nie je kúpený. To je alfa a omega,“ uviedol Matovič. Podľa neho je potrebné vyčistiť súdnictvo od ľudí, ktorí predávali rozsudky, ako to bolo možné vidieť z mobilnej komunikácie Mariana K. „Obávam sa, že v mobiloch ďalších skorumpovaných politikov sú dôkazy o tom, že predávali rozsudky aj ďalší sudcovia,“ doplnil.

Dôveryhodnosťou justície v minulom roku otriasla najmä komunikácia obžalovaného Mariana K. cez aplikáciu Threema. Podľa nej komunikoval s viacerými sudcami. Komunikáciu odhalilo vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka, polícia už v súvislosti so zisteniami zriadila špecializovaný tím s názvom Hmla. V skupine preverovaných sudcov je napríklad bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. Tá svoju vinu viackrát poprela.

Prezidentka Zuzana Čaputová by chcela vládu do dvoch týždňov
Prezidentka Zuzana Čaputová by chcela spoznať zloženie novej vlády do dvoch týždňov. Agentúre SITA to povedal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | SITA