Košická Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura chce vyšetrovať vzorky na koronavírus vo svojom ústave
07 | 03 | 2020 I TASR

Zabezpečiť vyšetrenie vzoriek pacientov, ktorí by mohli byť nakazení novým koronavírusom, chce Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo svojom ústave lekárskej mikrobiológie a klinickej mikrobiológie.


Ako pre TASR povedala hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková, vedenie nemocnice sa o to bude snažiť v najbližších dňoch. Podľa nej by sa uvedeným krokom výrazne skrátila doba čakania na výsledky.

Doposiaľ odobrali v UNLP vzorky v súvislosti s novým koronavírusom viac ako 30 pacientom, všetky boli negatívne. Ako Vaněková uviedla, momentálne majú dostatočný počet ochranných rúšok a pracujú na tom, aby boli zabezpečené osobné ochranné pracovné prostriedky v dostatočnom množstve podľa medzinárodných predpisov.

„Čo sa týka nového koronavírusu, naši zamestnanci boli riadne vyškolení a vedia, ako pri kontakte s osobou, ktorá môže byť nakazená, postupovať,“ povedala Vaněková. Na klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice momentálne využívajú 41 lôžok, z čoho je vyčlenených 12 izolovaných lôžok. „V prípade potreby vieme toto číslo zvýšiť,“ dodala.

Mesto Malacky zatvorilo centrum sociálnych služieb, kde pracovala nakazená žena
Mesto Malacky preventívne ešte počas piatka (6. 3.) uzatvorilo mestské centrum sociálnych služieb. Pracovala v ňom manželka nakazeného 52-ročného muža, u ktorej bol taktiež potvrdený nový koronavírus. Informuje o tom primátor Malaciek Juraj Říha,... Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR


Zatiaľ neprijali opatrenie v zmysle karantény zamestnanca po pricestovaní z rizikovej oblasti pre výskyt nového koronavírusu. „Situáciu dôsledne sledujeme a operatívne pristupujeme k riešeniam, ktoré si vyžaduje,“ doplnila s tým, že všetky opatrenia v košickej nemocnici sú nastavené v súlade s aktuálnou situáciou, týkajúcou sa ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Tvrdí, že uvedená klinika je na prípadných pacientov s novým koronavírusom pripravená.

„Občania, ak majú podozrenie na koronavírus, by mali telefonicky kontaktovať svojho lekára, prípade sa spojiť s epidemiológom na infolinkách, ktoré sú k dispozícii. Pre Košice slúži infolinka na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach 0918 389 841. Podľa posúdenia epidemiológa je na tejto linke pacientovi odporúčaný postup,“ uzavrela.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča obmedziť manipuláciu s bankovkami
Panika okolo nového koronavírusu sa preniesla už aj do sveta peňazí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča ľuďom, aby obmedzili manipuláciu s bankovkami a namiesto toho prešli na bezkontaktné platby. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | SITA