Zem a Vek má záujem o Matovičovu dotáciu pre investigatívnych novinárov
06 | 03 | 2020 I SITA

Igor Matovič (OĽaNO) chce zriadiť fond, ktorý by finančne podporil prácu novinárov pri vyšetrovaní korupčných a iných káuz minulých vlád, ale aj tej novovznikajúcej.


Časopis Zem a Vek má záujem o finančnú podporu od štátu pre investigatívnych novinárov, ktorú navrhuje predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič. Upozornil na to vo svojom statuse na sociálnej sieti portál Infosecurity.sk.

Časopis na svojej stránke uviedol, že ak sa takýto fond naozaj zriadi, jeho redakcia sa o financie bude uchádzať. Podľa nich by mohli byť „skutočne objektívnou zárukou kontroly mocenských kruhov". Matovič plánuje poskytnúť investigatívnym novinárom 10 miliónov eur ročne cez fond nazvanom po zavraždenom Jánovi Kuciakovi.

V polovici decembra 2019 bol vydavateľ a šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor Eliot R. uznaný samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku za vinného z trestného činu hanobenia národa a šírenia extrémistických materiálov a uložil mu pokutu 4-tisíc eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Alternatívne médiá strašia "slniečkárov"
Pomenovanie dezinformačné médium sa používa účelovo a propagandisticky Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Peter Bachan


„Je toxický konšpirátor a dezinformátor, ktorý dlhodobo spochybňuje základné princípy liberálnej demokracie," uvádza na margo šéfredaktora časopisu a webu Zem a Vek analytická a edukačná platforma Infosecurity.sk.

Dodáva, že Tibor Eliot R. sa pokúšal „o financovanie svojho dezinformačného webu a časopisu priamo u zástupcov ruskej vlády, ktorá na Slovensku vedie nepriateľské vplyvové operácie". Podľa Infosecurity.sk by bol „v rukách orgánov činných v trestnom konaní, ak by slovenská právna úprava poznala ‚spoluprácu s cudzou mocou' ako kvalifikovanú skutkovú podstatu vybraných trestných činov".

Bratislava deklaruje pripravenosť na nový koronavírus, prijala aj opatrenia
Mesto Bratislava deklaruje, že je spoločne s mestskými časťami i Bratislavským samosprávnym krajom pripravené na nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Všetky informácie o situácii v hlavnom meste vrátane odporúčaní a opatrení, ktoré... Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR


Zem a vek zaradilo občianske združenie Konspiratori.sk na zoznam webových portálov, pri ktorých vznikali pochybnosti o dôveryhodnosti a správnosti obsahu. Zoznam vznikol na základe stanovených kritérií a odborného posúdenia. Medzi stránky so sporným obsahom bol zaradený tiež Slobodný vysielač a InfoVojna.

Predseda hnutia OĽaNO chce poskytnúť investigatívnym novinárom desať miliónov eur ročne, aby mohli financovať vyšetrovanie korupčných a iných káuz minulých vlád, ale aj tej novovznikajúcej. Fond má byť nazvaný po zavraždenom novinárovi Jánovi Kuciakovi. Investigatívni novinári by skôr ako podporný fond s rozpočtom desať miliónov eur ročne očakávali od vlády dodržiavanie infozákona či ochranu.

Šéf investigatívneho tímu Aktuality.sk Marek Vagovič pre SITA povedal, že jedným z kľúčových pilierov poctivých médií je ich nezávislosť, preto nepovažuje za vhodné prijímať akúkoľvek finančnú podporu od štátu.

Prokurátor sa odvolal v kauze zmenky
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta podal odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v kauze zmenky, informoval Denník N. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Vedúci investigatívnych projektov denníka Sme Adam Valček zase upozorňuje, že uvoľnenie desiatich miliónov eur pre fond by mohlo ovplyvniť zdravú hospodársku súťaž na mediálnom trhu. Podľa bývalej investigatívnej novinárky, ktorá v súčasnosti šéfuje Nadácii Zastavme korupciu, Zuzany Petkovej, by sa vláda mala skôr sústrediť na „opravu legislatívy, ktorá brzdí slobodnú žurnalistiky na Slovensku“.