Viac ako mliarda Androidov po celom svete čelí riziku hacknutia. Je ten váš v bezpečí?
06 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Viac ako miliarda zariadení Android je vystavených riziku „hacknutia,“ pretože už nie sú viac chránené aktualizáciami zabezpečenia, varuje britská testovacia spoločnosť „Witch?“.


BBC informuje, že tento nedostatok by mohol spôsobiť, že používatelia na celom svete budú vystavení nebezpečenstvám ako sú krádež údajov, požiadavky na výkupné alebo iným škodlivým softvérom.

Spoločnosť Witch? uviedla, že reakcia spoločnosti Google na otázku ohľadom bezpečnosti nebola uspokojivá. Technologický gigant neodpovedal ani na žiadosti BBC o komentár k tomuto obvineniu.

Údaje spoločnosti Google naznačujú, že 42,1% používateľov systému Android (na celom svete) je vo verzii 6.0 svojho operačného softvéru alebo nižšej. V roku 2019 neboli pre systém Android vydané bezpečnostné záplaty pre verzie pod 7.0. To znamená riziko pre každého, kto používa telefón s Androidom vydaným v roku 2012 alebo skôr.

Obyvatelia Veľkonočného ostrova plačú nad ich posvätnou pamiatkou, do ktorej muž vrazil autom
Starosta Veľkonočného ostrova v južnej časti Tichého oceánu patriaci Čile nariadil zavedenie motorických obmedzení v oblasti po tom, ako muž autom vrazil do jednej zo svätých sôch Moai, čím ju úplne zdevastoval. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Na základe extrapolácie týchto údajov spoločnosť Witch? dospela k záveru, že dvaja z piatich používateľov Androidu na celom svete už nedostávajú návrh na aktualizáciu zabezpečenia. Spoločnosť požiadala antivírusové laboratórium AV Comparatives, aby napadlo testovacie Androidy s verziou operačného softvéru nižšou ako 7.0 škodlivým softvérom. Výsledok? Každé testované zariadenie sa podarilo hacknúť či poškodiť vírusom.

Testované modely smatfónov boli: Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 a Samsung Galaxy S6.

Witch? ďalej uviedla, že zdieľa svoje výsledky testov so spoločnosťou Google, ale technologický gigant „neposkytol ubezpečenie, že má zavedené plány na pomoc používateľom, ktorých zariadenia už nie sú podporované“.

Kate Bevan, výpočtová editorka z Witch? uviedla: „Je veľmi znepokojujúce, že drahé zariadenia s Androidom majú takú krátku životnosť, než stratia bezpečnostnú podporu, takže milióny používateľov je vystavených vážnym následkom, ak sa stanú obeťami hackerov.“

Mexický Youtuber odsúdený na 50 rokov za únos
Mexický „Youtuber,“ ktorý vo februári 2018 uniesol ženu v mexickom štáte Chihuahua bol odsúdený na 50 rokov väzenia, informuje BBC. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Timotej Dudka