Pobyt v krajine s koronavírusom môže vyjsť poriadne draho
06 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Pred vycestovaním sa oplatí sledovať výstrahy ministerstva zahraničných vecí a po návrate sa v prípade pochybností obrátiť na lekára či úrad zdravotníctva.


Nový koronavírus  začína ovplyvňovať už aj každodenné životy obyvateľov Slovenska. Pri rozhodovaní sa o zahraničnej ceste či dovolenke, alebo v prípade pochybností po návrate z cudziny, je možnosť obrátiť sa na webové stránky alebo telefonické linky.

Ministerstvo zahraničných vecí na svojej stránke vydáva upozornenia ohľadom cestovateľského rizika nielen v súvislosti s ochorením COVID-19. Z európskych štátov odporúča kvôli vírusu SARS-CoV-2 zvážiť nevyhnutnosť cestovania predovšetkým do Talianska (2. stupeň), s tým, že postihnutým oblastiam je lepšie sa tu celkom vyhnúť. Varovanie (1. stupeň)  kvôli výskytu ochorenia platí v rámci Európy i pre Francúzsko, Belgicko a Spojené kráľovstvo.

Úrad verejného zdravotníctva zriadil pre verejnosť call centrá s nepretržitou prevádzkou. Ľudia môžu odborníkov kontaktovať aj prostredníctvom e-mailovej adresy [email protected]. Stránka obsahuje ďalšie užitočné informácie.

Usmernenie ohľadom akútneho respiračného syndrómu spôsobeného koronavírusom vydal aj Hlavný hygienik Slovenskej republiky. V dokumente odporúča, aby ľudia, ktorí cestujú do zasiahnutej oblasti, okrem iného dôsledne dbali na osobnú hygienu a po návrate sledovali svoj zdravotných stav počas 14 dní (príznaky ako horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť). V prípade ťažkostí treba kontaktovať lekára.

KORONAVÍRUS: Pri odbere vzoriek na kontrolu sa má prechádzať na iný systém
Pri odbere vzoriek na kontrolu sa má prechádzať na iný systém. Ak bude podozrenie na ochorenie koronavírusom, a dotyčný nebude mať vážne zdravotné problémy, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu, po telefonickej konzultácii zostane doma.... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | SITA


Nemocničná epidemiologička Juliana Pašková taktiež radí do Talianska radšej necestovať. Podľa informácií, ktoré zverejnila na svojom facebookovom profile, pacient môže byť infekčný už počas tzv. inkubačného času, kedy ešte nemá príznaky ochorenia. S vycestovaním však môže byť spojené aj riziko karantény. Napríklad vtedy, keď sa cestovateľ stane „kontaktom“ potvrdeného prípadu infekcie. A na to stačí, aby sa človek ocitol v spoločnom ubytovacom zariadení alebo dopravnom prostriedku.

Okrem toho, cestovné poistenie väčšinou nepokrýva náklady na karanténu, čo môže zvýšiť náklady dovolenkárov či obchodných cestujúcich. Čas nevyhnutného „domáceho väzenia“ sa tak môže predĺžiť aj o niekoľko týždňov. V prípade lode Diamond Princess začalo pri každom novom prípade plynúť 14-dňové ochranné opatrenie odznova.

Podľa portálu finreport.sk, náklady na karanténu poisťovne vo svojich krytiach skutočne nemajú. Karanténa nie je hospitalizácia. Poisťovňa však dokonca nemusí svojim klientom preplatiť ani liečebné náklady v prípade, že sa nakazia v krajine, pre ktorú bola ministerstvom zahraničia vydaná výstraha 3. alebo 4. stupňa ešte pred vycestovaním.

Obchodné reťazce na Slovensku pre koronavírus zvyšujú zásoby trvanlivých potravín
Reťazce pôsobiace na Slovensku – Lidl, Kaufland a Billa vnímajú zvýšený záujem zákazníkov o trvanlivé výrobky pre koronavírus. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | SITA