Krížová kontrola v rezortoch by mala koalícii viac vyhovovať, hovorí politológ
06 | 03 | 2020 I SITA

 Budúca štvorkoalícia zatiaľ nemá vyriešenú otázku, či obsadí vládne rezorty jednofarebne, alebo minister a štátny tajomník budú mať odlišnú stranícku príslušnosť. Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (nominant Mostu-Híd) hovorí, že v ideálnom prípade sú ministerstvá jednoliate, ale „sú špecifické prípady, kedy je krížová kontrola potrebná“. 


Podľa bývalého ministra kultúry Milana Kňažka treba dôverovať ministrovi, pretože on je zodpovedný za rezort, nie štátny tajomník. Politológ Tomáš Koziak si myslí, že koalícii by malo viac vyhovovať krížové obsadenie ministerstiev práve pre zdôrazňovanie otvoreného vládnutia a boja proti korupcii.

Šéf Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič sa jasne nevyslovil, či preferuje model krížovej kontroly na ministerstvách. Povedal len, že ak sú na ministerstvách štátni tajomníci z iných strán ako minister, tak veľakrát varia len kávu. Naopak, líder strany Za ľudí Andrej Kiska sa prihovára za viacfarebné vedenie ministerstiev. Podľa neho je to dobré nielen z dôvodu kontroly, ale aj potenciálu odborníkov, ktorých majú v strane.

Bývalý minister kultúry Milan Kňažko pre agentúru SITA povedal, že minister určoval, čo môže štátny tajomník robiť. „Je úplne jedno, z akej je strany štátny tajomník, rozhoduje minister. Je dobre, keď sa nevytvárajú žiadne napätia a štátny tajomník môže ministra v čase jeho neprítomnosti plnohodnotne zastupovať. Aká krížová kontrola? Tu treba dôverovať ministrovi. Je to jeho zodpovednosť, nie štátneho tajomníka,“ zdôraznil Kňažko.

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom
Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. V piatok o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). "Infikovaný je 52-ročný muž, ktorý sa podľa všetkého nakazil tzv. sekundárnym... Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR


Podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka jednoznačná odpoveď neexistuje. „V ideálnom prípade sú ministerstvá jednoliate. Keď minister a štátny tajomník dokážu spolupracovať, tak je to pre chod ministerstva to najlepšie,“ poznamenal pre agentúru SITA Ondrejcsák. Ako však dodal, niekedy existujú špecifické prípady, kedy je krížová kontrola potrebná.

Práve Ondrejcsák je príkladom štátneho tajomníka, ktorý mal napäté vzťahy s ministrom obrany Petrom Gajdošom zo Slovenskej národnej strany (SNS). Ondrejcsák sa viackrát s ministrom dostal do sporu pre rozdielne postoje ohľadom nákupov vojenskej techniky alebo euroatlantickej orientácie.

Podľa politológa Tomáša Koziaka jasná odpoveď na to, či má byť minister z inej strany ako štátny tajomník, nie je. „Snáď je viac argumentov pre krížovú kontrolu. Prvým dôvodom je kontrola samotná, aby si strany koalície dokázali lepšie pozerať na prsty v rámci ministerstva. Druhým dôvodom je, aby svoje pohľady na smerovanie ministerstva dokázali presadzovať viaceré strany,“ ozrejmil. V jednofarebnom obsadení ministerstva vidí politológ len jednu výhodu, ktorá spočíva v tom, že strana môže nerušene určovať smerovanie rezortu podľa vlastných predstáv.

Prenos koronavírusu bankovkami? Odborníci hlásia nízku pravdepodobnosť
Je nepravdepodobné, že bankovky prenášajú koronavírus, hovoria odborníci napriek niektorým správam, že by mohli vírus šíriť. Informuje euronews. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Dominik Simon


Koziak si však myslí, že pre budúcu štvorkoalíciu by bolo lepšie krížové obsadenie ministerstiev. „Je to práve z dôvodu kontrolnej funkcie, lebo Igor Matovič stále hovorí, že chce transparentnosť a vykoreniť korupciu. Krížová kontrola je teda oveľa lepší nastroj ako jednofarebné ministerstvo,“ zhodnotil politológ.

Môže však nastať situácia, že si minister a štátny tajomník ako osoby „nesadnú“. Podľa politológa v takomto prípade ide o riziko. Koziak zdôraznil, že v prvom rade by mali byť štátni tajomníci odborníci. „Ak štátny tajomník bude taký, že sa nevyzná v agende rezortu, tak tam bude len formálne.

Musí byť v záujme tej-ktorej strany, aby nominovala človeka, s ktorým minister vie spolupracovať. Teda, aby sa štátny tajomník nenechal opiť rožkom a štyri roky nestrávil na dobre platenom mieste,“ povedal politológ. Podľa neho sú na ministerstvách štátni tajomníci, o ktorých sme ani netušili, že existujú.

Podľa zákona za ministerstvo zodpovedá minister. V čase neprítomnosti ho zastupuje štátny tajomník. Na rokovaní vlády má však len poradný hlas.

Prokurátor sa odvolal v kauze zmenky
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta podal odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v kauze zmenky, informoval Denník N. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Peter Haluza