Viac ako polovicu pléna budú zrejme tvoriť nováčikovia
05 | 03 | 2020 I SITA

Viac ako polovicu pléna Národnej rady (NR) SR majú tvoriť poslanci, ktorí ešte predtým v parlamente nesedeli. Najviac nováčikov prinieslo do NR SR na svojej kandidátke hnutie OĽaNO. Najviac mandátov si obhájili poslanci Smeru-SD. Ak si zvolení poslanci neuplatnia mandát, nastúpia za nich náhradníci.


Z víťazného hnutia OĽaNO si mandát obhájilo šesť poslancov z predchádzajúceho volebného obdobia, a to líder hnutia Igor Matovič, Ján Budaj, Martin Fecko, Gábor Grendel, Eduard Heger, Marek Krajčí.

Poslancom zrejme ostane aj Richard Vašečka, ktorý za OĽaNO kandidoval v predchádzajúcich voľbách, počas volebného obdobia však opustil klub, na kandidátke OĽaNO sa následne uchádzal o podporu aj v tohtoročných voľbách. Nováčikom nie je ani Anna Záborská, ktorá už v minulosti bola poslankyňou v NR SR aj v europarlamente, ale za KDH. OĽaNO tak privedie do parlamentu vyše 40 nových tvárí.

Polícia začala trestné stíhania vo veci Kiskových predvolebných videí
05 | 03 | 2020 | SITA


Z kandidátky Smeru-SD si mandát obhájilo viacero poslancov. Do poslaneckých lavíc si sadnú aj viacerí bývalí členovia vlády, a to Peter Pellegrini, Richard Raši, Peter Žiga či Ladislav Kamenický. Pellegrini má kandidovať na podpredsedu parlamentu. Novými tvárami v poslaneckých laviciach za Smer-SD budú zrejme primátor Kežmarku Ján Ferenčák, vedúci Úradu vlády SR Matúš Šutaj Eštok či primátor Michaloviec Viliam Zahorčák a ďalší.

Mandát za Sme rodina si obhájili siedmi poslanci, ktorí za hnutie kandidovali aj v prechádzajúcich voľbách. Medzi nováčikmi v parlamente budú zrejme súčasný poslanec Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja a bývalý člen Smeru-SD Martin Borguľa, ale aj zástupca starostu bratislavskej mestskej časti Dúbravka Ľuboš Krajčír a generálny manažér hnutia Miloš Svrček.

Z ĽSNS si okrem predsedu strany Mariana Kotlebu mandát obhájili viacerí poslanci. Do lavíc sa vracia aj Milan Mazurek, ktorý prišiel o mandát pre právoplatné odsúdenie za trestný čin.

NAKA zadržala súdnu úradníčku s drogami v hodnote 20-tisíc EUR
Národná kriminálna agentúra v rámci protidrogovej akcie zadržala úradníčku Okresného súdu Bratislava I Veroniku Šumichrastovú, dcéru známeho už zosnulého prokurátora Tibora Šumichrasta. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Dominik Simon


Nováčikmi v parlamente budú aj viacerí poslanci zvolení za stranu Za ľudí. Medzi nimi exprezident SR Andrej Kiska, Juraj Šeliga, starosta obce Spišský Hrhov Vladimír Ledecký, primátor Hlohovca Miroslav Kollár a nitriansky primátor Marek Hattas. Skúsenosti z poslaneckých lavíc v rámci strany má iba Veronika Remišová, ktorá sa v minulom volebnom období do NR SR dostala na kandidátke OĽaNO, neskôr z hnutia odišla.

Dvaja zvolení poslanci za SaS si mandát neuplatnia, Lucia Ďuriš Nicholsonová totiž ostane v europarlamente a Juraj Droba vo vedení Bratislavského samosprávneho kraja. Poslanecký mandát si obhájili viacerí doterajší poslanci. Nováčikmi v pléne budú dvaja kandidáti SaS, a to finančný analytik Peter Cmorej či prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.

"Vládna koalícia nevydrží celé funkčné obdobie, riziková je najmä stabilita poslaneckého klubu OĽaNO", myslí si Pellegrini
Formujúca sa vládna koalícia nevydrží celé funkčné obdobie. Riziková je najmä stabilita poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorý ešte doteraz nikdy nevydržal pohromade celé funkčné obdobie.... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | SITA