Nemecko príliš dlho podceňovalo krajne pravicový teror
05 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Hrozba extrémne pravicového teroru v Nemecku sa nebrala vážne, povedal šéf nemeckého parlamentu zákonodarcom po útokoch v meste Hanau. Informuje portál DW.


Nemecko musí pripustiť, že príliš dlho podceňovalo hrozbu krajne pravicového teroru, povedal vo štvrtok prezident Bundestagu Wolfgang Schäuble zákonodarcom. Krajina musí podľa neho urobiť viac pre to, aby rozbila krajne pravicové siete a zároveň sa zaoberala problémom islamofóbie v spoločnosti.

Schäuble v rozprave o parlamentných debatách o útokoch na Hanau vyzval na „úprimnosť štátu, ktorý musí pripustiť, že príliš dlho podceňoval extrémne pravicové skupiny“.

„Rozhodujúcou odpoveďou musí byť odhalenie radikálnych sietí všetkými ústavnými prostriedkami a zničenie pravicových extrémistických združení,“ uviedol Schäuble a dodal, že štát sa musí „konečne zlepšiť v dôslednom presadzovaní zákona“.

Údajný strelec z Utrechtu čelí obvineniam z terorizmu
Štyria ľudia zomreli, keď neznámy strelec v marci 2019 spustil paľbu na električku v holandskom Utrechte. Podozrivý, ktorý sa podľa správy úradov priznal k útoku, teraz čelí niekoľkým obvineniam z vraždy a terorizmu pred súdom. Informuje... Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Dominik Simon


 

 

Schäuble povedal, že menšiny boli démonizované v takom rozsahu, že kampane podnecujúce nenávisť a dokonca aj vraždy, boli sprevádzané „zvráteným potleskom na sociálnych sieťach“.

Venoval sa aj téme islamofóbie. „Nič neospravedlňuje očierňovanie, prenasledovanie a útoky na ľudí z dôvodu ich pôvodu alebo viery,“ uviedol Schäuble, pričom dodal, že obavy ľudí z prisťahovalectva a sociálnych zmien je potrebné brať vážne.

Hanau protestuje proti pravicovému extrémizmu a rasizmu po xenofóbnom teroristickom útoku
Asi 3000 ľudí sa vydalo do ulíc Hanau, aby vyzvali nemeckú vládu, aby podnikla kroky proti pravicovému radikalizmu. Demonštranti niesli transparenty odmietajúce krajne pravicovú normalizáciu rasistickej rétoriky AfD. Píše DW. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Dominik Simon


Páchateľ útoku v Hanau zabil deväť ľudí so zahraničnými koreňmi v kaviarni a shisha bare v meste. Úrady usúdili, že vraždy boli rasovo motivované. Ked' sa 43-ročný nemecký strelec vrátil domov, zabil svoju matku a následne obrátil pištoľ na seba.

Tisíce ľudí sa pripojili k protestom proti krajne pravicovému násiliu po útokoch, pričom mnohí obvinili krajne pravicovú alternatívu Nemecka (AfD), ktorá má 91 zo 709 kresiel v nemeckej dolnej komore, za to, že vyvolala nevraživosť.

Zákonodarca sociálnych demokratov Aydan Özoguz sa vyjadril, že zasadnutie bolo dôležité na preukázanie solidarity s obeťami.

Počas emocionálnej debaty AfD odmietla akúkoľvek vinu za útok s tvrdením, že zlyhanie hlavných strán viedlo k nárastu extrémizmu.

Nemecko: Podozrivý zo streľby v Hanau bol nájdený mŕtvy
Polícia v západnom Nemecku uviedla, že podozrivý pri streľbe v Hanau bol na jeho adrese nájdený mŕtvy spolu s ďalším telom. Deväť ľudí bolo zabitých pri dvoch streľbách v shisha baroch v meste. informuje potál DW. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Dominik Simon