Medzinárodný súd podporuje vyšetrovanie afganských vojnových zločinov
05 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Odvolací senát Medzinárodného trestného súdu umožnil prokuratúre začať vyšetrovanie údajných vojnových zločinov spáchaných afganskými, americkými silami a Talibanom. Informuje DW.


Medzinárodný trestný súd (ICC) vo štvrtok povolil vyšetrovanie možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných v Afganistane. Vyšetrovanie je zamerané na americké, afganské a talibanské sily, ako aj na spravodajský personál. K rozhodnutiu došlo iba niekoľko dní po tom, ako USA a Taliban podpísali ambicióznu mierovú dohodu na ukončenie konfliktu v Afganistane.

Haagsky medzinárodný súd potvrdil odvolanie prokurátorov proti predchádzajúcemu rozhodnutiu o zastavení vyšetrovania. Sudcovia vo veci samotnej v minulom roku potvrdili, že vo vojnou zničenej ázijskej krajine došlo k rozsiahlym zločinom a že existuje dostatok podkladov na zahájenie vyšetrovania. To však odmietli na základe toho, že už uplynulo príliš veľa času a že sa predpokladá nedostatočná medzinárodná spolupráca, ktorá by tiež viedla k pravdepodobne neúspešnému vyšetrovaniu.

MIMORIADNE: USA podnikli letecký útok na Taliban, vyhlásil hovorca americkej armády
Americká armáda vykonala letecký útok proti bojovníkom Talibanu v afganskej provincii Helmand, čím ohrozila krehké prímerie medzi nimi. Informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Marek Molnár

USA odmietajú spoluprácu s Medzinárodným trestným súdom

Toto odmietnutie vyvolalo kritiku zo strany organizácií pre ľudské práva, ktoré uviedli, že rozhodnutie bráni spravodlivosti pre obete v Afganistane a účinne odmeňuje krajiny, ktoré odmietli spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC).

Na pojednávaní v decembri prokurátori tvrdili, že sudcovia ICC zneužívali svoje právomoci, keď zamietli žiadosť. Odvolací súd potom súhlasil s povolením vyšetrovania. „Odvolacia komora považuje za vhodné zmeniť a doplniť napadnuté rozhodnutie tak, aby bola prokurátura oprávnená začať vyšetrovanie údajných trestných činov spáchaných na území Afganistanu od 1. mája 2003, ako aj iných údajných trestných činov, ktoré majú spojitosť s ozbrojenými konfliktmi v Afganistane, “povedal predseda senátu Piotr Hofmanski.

Napriek povoleniu začať vyšetrovanie sa však uvidí, či sa na Haagskom súde objavia podozrivé osoby, ktoré boli obvinené zo strany prokuratúry. USA a Afganistan sa dôrazne postavili proti vyšetrovaniu. Washington odmieta spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) a neuznáva jeho jurisdikciu nad občanmi USA.

Irán tvrdí, že USA nemajú zákonné právo podpísať mierovú dohodu s Talibanom a určiť budúcnosť Afganistanu
Irán vyhlásil, že aj napriek uzavretiu dohody s Talibanom, USA nemajú absolútne žiadne právo rozhodovať o budúcnosti Afganistanu a že na mierové rozhovory v rámci Afganistanu by mala dohliadať OSN, nie Washington. Informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár

Mučenie a sexuálne násilie

Po desaťročnej predbežnej inšpekcii v Afganistane požiadal prokurátor Fatou Bensouda v novembri 2017 odvolací súd, aby povolil hĺbkové vyšetrovanie. Prokurátor ICC uviedol, že existujú informácie o tom, že členovia vojenských a spravodajských agentúr USA „sa dopustili mučenia, krutého zaobchádzania, urážky osobnej dôstojnosti, znásilnenia a sexuálneho násilia voči zadržaným osobám v Afganistane a ďalších miestach konfliktu, hlavne v období rokov 2003-2004. “

Bensouda tiež uviedol, že od roku 2009 Taliban a ďalšie povstalecké skupiny zabili viac ako 17 000 afganských civilistov vrátane približne 7 000 cielených vrážd a tvrdil, že afganské bezpečnostné sily mučili väzňov vo vládnych väzenských strediskách.

Nezákonné letecké útoky USA na podozrivé drogové laboratóriá Talibanu spôsobili 39 civilných obetí, vrátane 14 detí
Sonda, ktorá bola prítomna pri nelegálnych májových útokoch USA na údajné zariadenia na spracovanie drog, potvrdila takmer 40 civilných obetí, vrátane mnohých detí. Pričom sú tieto informácie v rozpore s tým, čo tvrdí Washington, uvádza sa v správe... Čítať ďalej
10 | 10 | 2019 | Marek Molnár