Kotleba trvá na svojej nevine, vypovedať má prísť aj autor knihy Fašizmus
05 | 03 | 2020 I TASR

Predseda ĽSNS Marian Kotleba trvá na svojej nevine v kauze kontroverzných šekov udelených na čiastku 1488 eur. Kotleba to uviedol vo štvrtok počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.


Pre spomínané šeky ho obžaloval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz. Samosudkyňa Ružena Sabová pripustila do rozsahu dokazovania výsluch historika Jakuba Drábika a aj jeho knihu Fašizmus.

„Som nevinný,“ uviedol Kotleba vo svojom vyhlásení pred jeho výpoveďou. Po tej nasledovalo uznesenie, ktorým sudkyňa povolila do rozsahu dokazovania svedeckú výpoveď historika Jakuba Drábika. Ten je autorom populárnej knihy Fašizmus, ktorý vo svojich rozhovoroch za fašistov označuje aj Kotlebu a jeho ĽSNS.

Pokračuje pojednávanie s Kotlebom obžalovaným pre kontroverzné šeky
Po viac ako mesačnej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom. Ten sedí pred samosudkyňou Ruženou Sabovou pre kontroverzné šeky vystavené na sumu 1488 eur. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | TASR


Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Číslo 1488 považuje ÚŠP za extrémistickú symboliku.

Podľa sprísnenia právnej kvalifikácie, ktorú pripustila Sabová, Kotlebovi hrozí až osemročný trest odňatia slobody. K možnému sprísneniu pristúpila potom, čo Honz dodal nový dôkaz v podobe kandidátky ĽSNS do parlamentných volieb. Na Kotlebovej kandidátke sa nachádzalo viacero už novozvolených poslancov, ktorí boli odsúdení za extrémistické trestné činy.