Koronavírus: Kalifornia vyhlasuje výnimočný stav núdze
05 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Kalifornia vyhlásila v stredu výnimočný stav núdze po tom, čo sa v štáte vyskytol prvý prípad úmrtia v dôsledku vírusu Covid-19, čím sa počet úmrtí v USA zvýšil na 11.


BBC uviedlo, že 71-ročný muž, ktorý zomrel v nemocnici pri Sacramente, sa nakazil vírusom na výletnej lodi.

Biely dom začal v stredu podnikať kroky, aby presadil testovanie choroby na celoštátnej úrovni. V súčasnosti je v USA hlásených najmenej 150 pacientov s Covid-19 v 16 štátoch.

Úrady na celom svete potvrdili viac ako 92 000 prípadov nákazy vírusom, z ktorých je viac ako 80 000 v Číne. Celosvetovo zomrelo viac ako 3 000 ľudí, prevažná väčšina v Číne. Desať z jedenástich amerických úmrtí bolo vo Washingtone, ale prepuknutie choroby sa rozšírilo aj v Texase či v Nebraske. Medzitým Washington aj Florida vyhlásili stav núdze, aby zabránili šíreniu vírusu.

Sýrska vzdušná obrana na svojom území zostrelila „nepriateľské ciele“ (VIDEO)
„Nepriateľské ciele“ boli spozorované na oblohe nad sýrskymi mestami Homs a Quneitra krátko po polnoci, pričom štátne médiá označili tieto ciele za izraelské bojové lietadlá a rakety. Informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Verí sa, že zosnulý muž z Kalifornie sa nakazil na palube výletnej lode Grand Princess, ktorá minulý mesiac precestovala zo San Francisca do Mexika. Po zakotvení lode v San Franciscu 21. februára nastúpili na palubu tisíce ďalších cestujúcich. Plavidlo potom začalo spiatočnú cestu na Havaj.

Vláda Spojených štátov v súčasnosti zakazuje vstup cudzincom, ktorí navštívili Čínu (epicentrum vírusu) za posledných 14 dní.

Americký viceprezident Mike Pence v stredu vyhlásil, že na základe žiadosti lekára môže byť na koronavírus testovaný každý Američan. Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb okrem toho zrušia existujúce obmedzenia testov a poskytnú nové pokyny na urýchlenie testov pre tých, ktorí sa obávajú, že sú infikovaní.

Niektorí však pochybujú o tom, ako bude tento prísľub dodržaný, pretože laboratória verejného zdravia trvajú na tom, že ich kapacita na spracovanie testov je obmedzená.

V reakcii prezident Trump obvinil nedostatok nariadení, ktoré prijal jeho predchodca, demokratický prezident Barack Obama.

Súd pozastavil Trumpove azylové opatrenia v Arizone a Kalifornii
Federálny odvolací súd v San Franciscu zablokoval na území štátov Arizona a Kalifornia platnosť opatrenia prezidenta Donalda Trumpa, na základe ktorého by žiadatelia o azyl čakali v Mexiku, kým ich žiadosti posúdia americké imigračné súdy.... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | TASR