Južná Afrika hlási prvý prípad koronavírusu
05 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Južná Afrika potvrdila svoj prvý prípad nákazy vírusom Covid-19. Ide o 38-ročného muža, ktorý navštívil Taliansko so svojou manželkou, informuje BBC.


Tento prípad je 27. hláseným v Afrike. Najviac postihnuté je Alžírsko, so 17 prípadmi, 16 z nich v tej istej rodine.

Juhoafričan bol jeden z desiatich, ktorí sa 1. marca vrátili z Talianska, uviedol africký minister zdravotníctva Zweli Mkhize. Uviedol tiež, že muž aj lekári, ktorí ho vyšetrovali, sú v izolácii. Do východnej provincie KwaZulu-Natal bol vyslaný tím výskumníkov, aby identifikoval ľudí, ktorí mohli byť v kontakte s nakazeným, dodal Dr. Mkhize.

Prvý detekovaný prípad nákazy koronavírusom v krajine považuje juhoafrický analytik Andrew Harding ako znak úspechu a dôkaz toho, že systém verejného zdravotníctva ekonimicky najrozvinutejšej krajiny na africkom kontinente funguje správne.

Futbalová legenda Ronaldinho zadržaná v Paraguaji za používanie falošného pasu
Bývalého brazílskeho útočníka Ronaldinha vyšetruje polícia v Paraguaji za údajné predloženie falošného pasu pri vstupe do krajiny, informuje BBC. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


„Toto nie je zlyhanie. Naše zdravotnícke systémy sú schopné odhaliť a rýchlo identifikovať prípady nákazy,“ vyhlásil v príspevku na Twitteri Národný inštitút pre prenosné choroby.

Ďalší dvaja Juhoafričania s vírusom Covid-19, ktorí boli prijatí do nemocnice v Japonsku, sa zotavili a čoskoro sa vrátia domov, uviedli juhoafrické úrady. Dvojica bola hospitalizovaná v Japonsku po tom, čo sa dostali na breh z výletnej lode Diamond Princess, na ktorej pracovali.

Ľudia na palube lode boli najskôr umiestnení do karantény, keď mal jeden z cestujúcich, ktorý sa vylodil v Hongkongu, pozitívne výsledky na koronavírus.

Juhoafrická vláda vyhlásila, že je v „pokročilom štádiu“ a má v pláne priviesť svojich občanov späť z mesta Wuhan v Číne, epicentra prepuknutia choroby.

„Celkovo 184 Juhoafričanov uviedlo, že chcú byť repatriovaní,“ uviedli vládni úradníci vo vyhlásení.

Varovanie pred nebezpečenstvom stále populárnejšej aplikácie TikTok!
Zdieľanie videí na sociálnej platforme TikTok spôsobuje stále viac vážnych zranení medzi tínedžermi po celom svete, najmä vo Veľkej Británii a USA. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Timotej Dudka