Smart kamery aj detské monitory napádajú kyberzločinci. Ako sa chrániť?
04 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Tak fantastické novinky ako smart kamery či detské elektronické opatrovateľky čoraz častejšie napádajú hekeri.  Len nedávno sa v Amerike stalo, že neznámy kyberzločinec sa prihovoril malému dievčaťu prostredníctvom smart kamery, pričom sa predstavil ako Santa Claus.


Experti z britského Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) uviedli niekoľko pravidiel, ako sa chrániť voči hekerom. Okrem častej zmeny hesla je potrebné pravidelne aktualizovať softvér v užívateľských zariadeniach.


"Inteligentné kamery (bezpečnostné kamery a detské monitory), používané na monitorovanie činnosti v dome a okolo neho sa zvyčajne pripájajú k internetu pomocou domáceho pripojenia Wi-Fi.To znamená, že môžete sledovať živé vysielanie kamier, prijímať upozornenia, keď ste vonku, a niekedy nahrávať zábery.Rovnako ako pri každom inteligentnom zariadení, ktoré sa môže pripojiť k internetu, by ste sa mali chrániť," upozornilo NCSC.


K živým kanálom z inteligentných fotoaparátov môžu podľa odborníkov pristupovať neautorizovaní užívatelia, čo ohrozuje súkromie každého."Inteligentné kamery sú často nakonfigurované tak, aby ste k nim mali prístup, keď ste mimo domova.Problém nastáva, pretože niektoré fotoaparáty sa dodávajú s predvoleným heslom nastaveným výrobcom, ktoré je často známe alebo uhádnuteľné (napríklad admin alebo 00000).Počítačoví zločinci môžu použiť tieto známe heslá (alebo iné techniky) na vzdialený prístup k fotoaparátu a na prezeranie živých videí alebo obrázkov vo vašej domácnosti."


Ideálne je zmeniť si heslo na vašom zariadení na bezpečné. Napríklad zvoliť spojenie troch náhodných slov, ktoré si však treba pamätať. Experti NCSC tiež odporúčajú možnosť automatickej inštalácie aktualizácií softvéru, aby ste na to nemuseli neustále myslieť.


"Ak nepotrebujete funkciu, ktorá vám umožňuje diaľkovo prezerať zábery z kamery cez internet, odporúčame vám zakázať ju. Uvedomte si, že vás to môže ochrániť pred útokmi kybernetických zločincov," doplnili ešte ľudia z NCSC.


Nigérijčan pašoval skoro kilo kokaínu vo svojich útrobách. Chytili ho v Prahe
Colníci zadržali v Prahe na Florenci Nigérijčana, ktorý prevážal v tráviacom trakte 900 gramov kokaínu. Droga by na čiernom trhu mala hodnotu približne sedem miliónov korún (270 000 EUR). Informuje portál iDnes. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | Dominik Simon