AKTUALIZOVANÉ: PS/Spolu zvažuje ústavnú sťažnosť na voľby
04 | 03 | 2020 I Peter Haluza

Počas volieb zjavne nebolo zarátaných veľké množstvo preferenčných krúžkov, podnet na Ústavný súd SR zvažuje aj líder strany Vlasť Štefan Harabin.


Od pondelňajšieho rána sa na sociálnych sieťach ozývajú voliči, ktorí zistili, že ich preferenčné hlasy pre konkrétnych kandidátov na poslancov neboli vôbec zarátané. Koalícia PS/Spolu preto dokonca zvažuje podľa Denníka N ústavnú žalobu na voľby.

Postupne sa však ozývajú aj voliči iných strán, ktorí zaznamenali rovnaký problém. Ak si chcete preveriť, či vo vašom volebnom obvode získali vami krúžkovaní kandidáti na poslancov nejaké preferenčné hlasy, je možné si to overiť na webovej stránke Štatistického úradu SR.

Najväčšie nezrovnalosti zatiaľ hlásia voliči koalície PS/Spolu, ktorej parlamentná účasť unikla zhruba o 900 hlasov. Vznikla už dokonca aj skupina na sociálnej sieti Facebook, ktorá možné nerovnalosti preveruje. Nezrovnalosti je možné nahlásiť aj prostredníctvom webovej stránky.
Aktualizované 4.3. o 12:00 hod.:

Podnet na Ústavný súd SR v súvislosti so parlamentnými voľbami zvažuje aj líder strany Vlasť Štefan Harabin.

„Zvažujeme ústavnú sťažnosť na priebeh volieb. Množia sa totiž správy o tom, že priebeh volieb nebol v poriadku a nie sme sami, ktorí to tvrdia. Kontaktujú nás znechutení voliči strany a prichádzajú so svedectvami o tom, že volebné lístky a v konečnom dôsledku výsledné počty hlasov mali byť manipulované rôznymi spôsobmi. Mnohým chýbajú preferenčné krúžky, iní nám zasielajú fotky s porušenými plombami na urnách pre nepoužité volebné lístky a na pochybenia sa sťažujú aj voliči zo zahraničia. Dokonca, že boli zámerne znižované počty hlasov odovzdaných strane Vlasť a aj fyzicky likvidované lístky s číslom 17,“ uviedol podľa agentúry SITA Harabin.

Koalícia ešte neexistuje, ale partneri sa už hádajú ako psy
Povolebná realita ukázala medzi stranami možnej koalície veľké trecie plochy. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Peter Haluza