Nokia nahradí riaditeľa kvôli rastúcim pochybnostiam nad 5G stratégiou
04 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Skupine telekomunikačných zariadení sa nedarí v boji s konkurenciou o najnovšiu mobilnú technológiu 5G. Informuje FT.


Fínska Spoločnosť Nokia nahrádza svojho výkonného riaditeľa. Výrobca telekomunikačných zariadení sa trápi v boji o dominanciu v poskytovaní 5G mobilnej siete zo silnou konkurenciou či už zo strany čínskej spoločnosti Huawei alebo aj švédskeho Ericssonu.

Pekka Lundmark, výkonný riaditeľk fínskeho podniku Fortum, prevezme funkciu riaditeľa spoločnosti Nokia od Rajeeva Suriho po tom, čo sa v posledných mesiacoch nahromadili otázky týkajúce sa stratégie výrobcu sieťových zariadení.

Spoločnosť Nokia nedokázala kapitalizovať výrobu čínskeho dodávateľa Huawei v súvislosti s averziou USA a bezpečnostnými problémami, ktoré okolo týchto sietí vznikli. V posledných kvartáloch vykazovala preto slabé výsledky, čo v októbri doviedlo investorov k nespokojnosti. Znepokojení akcionári si kladú otázku, prečo konkurenčné spoločnosti ako Ericsson dosiahli lepšie výsledky na začiatku obchodov s 5G.

Akcie spoločnosti Nokia tak zaznemenali na burze pokles ceny akcií z 4,9 eur až na 3,6. Rezignácia Rajeeva Suriho spôsobila Nokii výmenu svojich dvoch najvyšších predstaviteľov, spolu s predsedom Ristom Siilasmaaom, ktorý odstúpi na budúci mesiac.

Británia je údajne pripravená schváliť obmedzený prístup spoločnosti Huawei do novej 5G siete napriek tlaku USA
27 | 01 | 2020 | Dominik Simon


„Minulý rok bol pre spoločnosť Nokia viac ako len nešťastný. Bolo preto potrebné zmeniť vedenie,“ uviedol jeden z fínskych akcionárov.

Predseda spoločnosti Nokia poprel správy, že fínska skupina sa zaoberala „strategickými možnosťami“ ako napríklad predajom časti spoločnosti. Dodal, že Lundmark bude môcť na jeseň túto stratégiu prehodnotiť.

Nokia a Ericsson majú v USA de facto duopol z dôvodu zákazu obchodnej vojny USA a Číny a najmä označenia Huawei a ďalších čínskych dodávateľov za bezpečnostnú hrozbu. Nokia však nedokázala využiť tento tlak na čínskych konkurentov a nepodarilo sa jej vôbec zlepšiť svoje finančné výsledky.

Rajeev Suri uviedol, že siete 5G by sa mali v budúcom roku 2021 na celom svete podstatne rozšíriť  a zo súčasných „prvých lastovičiek“ zaujmú pozíciu „mainstream“.

(Aktualizované) Zvláštne súvislosti medzi koronavírusom a 5G sieťou - NEPRAVDA
Táto správa bola nezávislým overovateľom, agentúrou AFP označená ako nepravda. Do čela tejto správy sme preto doplnili tento text dňa 17.6.2020 (17:55): 5G technológia nemá nič spoločné s novým koronavírusom Na viacerých miestach na slovenskom... Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD