Erdogan žiada Trumpa, aby zásoboval Turecko muníciou
04 | 03 | 2020 I Mário Martinka
Americký osobitný zástupca pre Sýriu James Jeffrey oznámil, že Washington bude pomáhať Ankarským vojenským operáciám v sýrskej provincii Idlib tým, že dodá Turecku muníciu ako aj humanitárnu pomoc.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že požiadal amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby pomohol Turecku pri jeho vojenskej operácii v sýrskom Idlibe tým, že dodá strelivo pre tureckú armádu. Vyjadril tiež nádej, že nadchádzajúce rozhovory s Moskvou o situácii v provincii povedú k „okamžitému prímeriu v Sýrii“, píše mideastdiscourse.com

Americký minister obrany Mark Esper, 2. marca vyhlásil, že USA neposkytnú leteckú podporu tureckej vojenskej operácii Jarný štít v Idlibe, ale pripustil, že o humanitárnej pomoci sa diskutovalo v Bielom dome. Neskôr, osobitný predstaviteľ USA pre Sýriu James Jeffrey, povedal, že okrem humanitárnej podpory Washington dodá Ankarským silám muníciu.

Napätie v sýrskej provincii Idlib sa vystupňovalo po tom, ako miestne teroristické skupiny, ako napríklad Hayat Tahrir al-Sham, zintenzívnili útoky na Sýrske vládne pozície, niekedy dokonca pod ochranou tureckých delostreleckých palieb. Damašské sily reagovali na tieto útoky tým, že zasiahli aj Turecké jednotky.

Turecko prisľúbilo odvetu za útok na svoje sily a začalo vojenskú kampaň Jarný štít, ktorej cieľom je údajne prinútiť sýrsku armádu, aby ustúpila na svoje pozície, stanovené v dohodách zo Soči z roku 2018. Rusko vyhlásilo, že po prvých správach o obetiach tureckých síl podniklo všetky potrebné kroky, aby zabránilo ďalšej strelbe Sýrskej armády. Turecké jednotky nemali byť na pozíciách, na ktoré sa zameriavali Sýrčania. Moskva ďalej odsúdila Ankaru za to, že si neplnila povinnosti vyplývajúce z dohôd v Soči a to, že by mala rozlišovať medzi teroristami a tzv. Miernou opozíciou v Idlibe.

Turecko tvrdí, že si splnilo všetky svoje záväzky vyplývajúce z dohôd v Soči a namiesto toho obvinilo Damašk, že záväzky porušil prekročením de-militarizačných zón, aj keď sa jednalo o to, že sýrska armáda odrážala útoky teroristov v Idlibe.

Počas rozhovorov, ktoré sa uskutočnili v roku 2018 v Soči, Rusku, Turecku, Sýrii a Iráne, sa dohodli na vytvorení niekoľkých zón de-eskalácie, z ktorých tri sú ovládané sýrskou armádou a jedna, ktorá sa nachádza v provincii Idlib a zaberá aj časti susedného Háma, Latakia a provincie Aleppo. Táto zóna je kontrolovaná početnými militantnými skupinami, z ktorých väčšina je súčasťou Hayat Tahrir al-Sham.

Teroristi v Idlibe sa pokúsili použiť chemické zbrane proti sýrskej armáde, tie sa však obrátili proti nim
Džihádistickí militanti sa pokúsili vykonať chemický útok na sýrsku armádu, avšak nedostatok skúsenosti mal za následok, že sa nebezpečné látky obrátili proti nim, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Marek Molnár