OĽaNO aj Smer-SD zarobia na voľbách cez 20 miliónov eur
03 | 03 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Finančné fiasko podľa Transparency International Slovensko utrpela strana Vlasť.


V nasledujúcich štyroch rokoch budú Smer-SD aj OĽaNO vďaka svojim volebným ziskom a príspevkom od štátu hospodáriť so sumami cez 20 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy očakávaných príjmov za voľby, nákladov a pôžičiek na kampaň ako aj doterajšieho majetku strán, ktorý na sociálnej sieti zverejnila Transparency International Slovensko.

V prípade Smeru ide o 24,4 milióna eur a v prípade Obyčajných ľudí o 22 miliónov eur. „Všetci ostatní hráči na tom budú oveľa horšie. Aktuálny zákon navyše výrazne zväzuje schopnosť politických strán vyrovnať túto situáciu v ďalších štyroch rokoch," konštatuje TIS.

Pokiaľ ide o ďalšie strany, majetok Sme rodina, Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a Sloboda a Solidarita (SaS) spolu s nároku na volebné príjmy odhadujú pri každej zo strán na úrovni 7 až 8 miliónov eur.



„Ako tak prežívať, aspoň z finančného hľadiska aj ďalšie štyri roky, budú môcť v strane Za ľudí, Kresťanskodemokratickom hnutí (KDH), Maďarskej komunitnej spolupatričnosti (MKS), Slovenskej národnej strane a koalícii Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu). Len prvá z nich je parlamentná, čo im dokáže dodať vyššiu mediálnu viditeľnosť a peniaze aj na asistentov. KDH a PS/Spolu majú po dvoch europoslancoch, čo im zase poskytuje podobné, hoci oproti slovenskému parlamentu rádovo slabšie, výhody," uvádza TIS.

Zároveň konštatuje, že finančná situácia PS/Spolu a Za ľudí utrpela vďaka jedným z najdrahších kampaní vôbec (odhadom okolo 2,5 milióna eur na subjekt), ktoré boli založené najmä na pôžičkách. „Samozrejme, ak sa PS/Spolu rozdelia, ostane im každému len zhruba milión eur na ďalšie fungovanie. Tak či tak, finančná pozícia týchto strán s dvojmiliónovým majetkom im bez silného fundraisingu vystačí akurát tak na lokálne/župné voľby o dva a pol roka," uvádza Transparency.

Nové tváre z PS/Spolu zhoreli spolu s Dankom
Navštívili 2 890 obcí. Pripravili extrémne rozsiahly program s názvom „Bod zlomu“. A skončili mimo parlament, rovnako ako Dankova SNS. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Po voľbách de facto na nule skončil podľa TIS Most-Híd, keďže za dvojpercentný volebný výsledok od štátu nič nedostane, navyše kampaň ich vyšla na 1,4 milióna eur. „Ak nová konkurenčná maďarská koalícia MKS ostane pohromade, má v tomto volebnom období nakročené na svetlejšiu budúcnosť v obhajobe záujmov slovenských Maďarov ako Most-Híd," konštatuje organizácia.

Finančné fiasko podľa Transparency utrpela strana Vlasť. „Nákladnú kampaň hradenú z pôžičiek za 1,2 milióna eur taktiež nebude môcť vykryť z prostriedkov od štátu, nakoľko len tesne ostala pod trojpercentnou hranicou, za ktorou má nárok na financie od štátu. Buď teda - oficiálne málo známi - veritelia dlhy odpustia, strana rýchlo nájde bohatých sponzorov, alebo v podstate zbankrotuje," konštatuje organizácia.

„Celkový výsledok je z časti našim expertným odhadom, lebo nie sú verejné aktuálne stavy majetku strán (len za rok 2018), ani presné finálne výdavky na kampaň a dokonca ani priemerná mzda za minulý rok, od ktorej sa odvíja konečná suma za voľby," dodala TIS.

Chcel som vládu bez Borisa Kollára, povedal Kiska
O vstupe Za ľudí do vlády rozhodne predsedníctvo vo štvrtok 5. marca. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | SITA