Konflikt v Líbyi: „Vystresovaný“ vyslanec OSN odstúpil z funkcie kvôli mentálnemu zdraviu
03 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Osobitný vyslanec OSN pre Líbyu Ghassan Salame rezignoval na svoju funkciu a ako dôvod uviedol, že jeho úsilie o nastolenie mieru v severoafrickej krajine vážne poškodzuje jeho zdravie, informuje BBC.


„Moje zdravie už túto mieru stresu viac neznesie,“ uviedol vyslanec na sociálnych sieťach.

Minulý týždeň prišiel Salame do Ženevy rokovať o mierovej dohode so zástupcami vlády národnej dohody (GNA) a líbyjskej národnej armády (LNA) vedenej maršalom Khalifom Haftarom, teda zástupcami obidvoch bojujúcich strán, ale predstavitelia mierovú dohodu neprijali. Líbya je postihnutá konfliktom od povstania z roku 2011, ktoré vyradilo dlhoročného vodcu Líbye Muammara al-Kaddáfího.

Zamestnanci spoločnosti Twitter musia kvôli koronavírusu pracovať iba z domu
Twitter oznámil svojim zamestnancom v Ázii, že vďaka neustále šíriacemu sa vírusu Covid-19 budú musieť od pondelka pracovať výhradne iba z domu, informuje BBC. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Salame v pondelok vyhlásil, že sa dva a pol roka snažil zjednotiť Líbyjčanov, zabrániť zahraničným zásahom a zachovať jednotu krajiny. „Moje zdravie už neunesie túto mieru stresu, preto som požiadal generálneho tajomníka OSN, aby ma zbavil svojich povinností,“ dodal.

Konflikt v krajine, ktorá je bohatá na ropu, bol skomplikovaný zapojením iných štátov. Turecko prijalo v januári kontroverzný zákon o nasadení vojsk na pomoc silám GNA v Tripolise. Katar podporuje aj GNA, ktorú vedie premiér Fajez al-Sarraj. LNA, ktorá ovláda väčšinu východnej Líbye, podporuje Egypt, Rusko, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE).

Minulý mesiac sa ministri zahraničných vecí EÚ dohodli na novej námornej a leteckej misii s cieľom zabrániť tomu, aby sa ďalšie zbrane dostali do Líbye.

Maďarsko pre koronavírus pozastavilo prijímanie migrantov do tranzitných zón
Väčšina migrantov prichádza z Iránu, alebo cez Irán, čo je jedným z centier nákazy. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | TASR