Kolumbijský ústavný súd obhajuje obmedzenia potratov
03 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Právna výzva k reštriktívnemu zákonu o potratoch krajiny vyvolala národnú diskusiu o tejto praxi. Latinská Amerika má niektoré z najprísnejších zákonov o reprodukčných právach na svete. Infomuje DW.


Kolumbijský ústavný súd v pondelok rozhodol o zachovaní súčasného stavu v oblasti interrupčného zákona krajiny, ktorý umožňuje ukončenie tehotenstva v troch konkrétnych situáciách. Rozhodnutie ukončilo viac týždenné diskusie o tom, či rozšíriť práva na potrat v Kolumbii.

Potrat je v Kolumbii nezákonný, ale tento postup sa môže vykonať v prípade znásilnenia alebo incestu, v prípade smrteľných abnormalít plodu, alebo ak tehotenstvo ohrozuje telesné alebo duševné zdravie matky. Tieto výnimky existujú od roku 2006.

Rozsudok súdu prišiel ako reakcia na právny spor, ktorého cieľom bolo obnoviť zákaz potratov za každých okolností. Minulý mesiac však bol podaný návrh, aby sudcovia zvážili povolenie všetkých potratov v prvom trimestri.

Týždne pred súdnym rozhodnutím sa kolumbijská spoločnosť zapojila do intenzívnej debaty o potratových právach, s tými, ktorí boli pre aj proti praktikám. Prieskumy verejnej mienky hlboko katolíckeho národa ukázali, že väčšina Kolumbijcov by bola proti rozširovaniu práv na potrat.

Kolumbia: Demonštranti protestovali proti politike prezidenta Duqueho
Tisíce Kolumbijčanov vyšli v pondelok do ulíc metropoly Bogota, aby tak vyjadrili podporu mierovému procesu s bývalými Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), ktorý podľa nich svojou politikou ohrozuje prezident Iván Duque. Informovala o... Čítať ďalej
19 | 03 | 2019 | tasr


Organizácie pre ľudské práva a skupiny na podporu žien odsúdili rozhodnutie súdu zachovať súčasný stav.„Dnešné rozhodnutie ústavného súdu bolo zmeškanou príležitosťou postaviť sa na správnu stranu a poskytnúť kolumbijským ženám a dievčatám bezpečný prístup k potratom,“ uviedla vo vyhlásení Paula Avila-Guillen, riaditeľka iniciatív v Stredisku pre rovnosť žien v Latinskej Amerike.

Amnesty International (AI) obvinila súd, že sa obrátil chrbtom k ženám. „Je nám ľúto, že súd sa rozhodol pokračovať v obmedzovaní sexuálnych a reprodukčných práv žien namiesto toho, aby uvádzal pozitívny príklad pre región,“ uviedla americká riaditeľka Amnesty International Erika Guevara Rosas.

Konzervatívny prezident Kolumbie Ivan Duque povedal, že je s rozhodnutím súdu spokojný a uviedol, že je to pre krajinu „veľmi dôležité“.

Latinská Amerika má niektoré z najprísnejších zákonov o reprodukčných právach na svete. Väčšina krajín v tomto regióne a Karibiku má zákony o potratoch podobné zákonom v Kolumbii, zatiaľ čo šesť krajín v regióne zachováva úplný zákaz potratu.

Z Venezuely už ušlo 3,4 milióna ľudí, oznámili agentúry OSN
Približne 3,4 milióna ľudí už ušlo z Venezuely, čo je nárast oproti novembrovému odhadu troch miliónov ľudí. V piatok to oznámili Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), informovala tlačová... Čítať ďalej
22 | 02 | 2019 | TASR