Vodca náboženskej sekty v Južnej Kórei sa ospravedlňuje za šírenie vírusu
02 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Vodca cirkevnej sekty, ktorá bola v centre vypuknutia koronavírusu v Južnej Kórei, sa ospravedlnil národu za šírenie koronavírusu, informuje BBC.


Lee Man-hee, vodca sekty Shincheonji, si na tlačovej konferencii kľakol na kolená, aby prejavil svoju ľútosť. Asi 60% z viac ako 4000 potvrdených prípadov krajiny sú členovia sekty. V pondelok Južná Kórea oznámila 476 nových prípadov, čím sa celkový počet zvýšil na 4 212. V krajine je nahlásených 26 úmrtí.

Prokurátori boli požiadaní, aby vyšetrili Leeho v súvislosti s obvineniami z hrubej nedbanlivosti voči opatreniam na zastavenie šírenia vírusu. „Aj keď to nebolo úmyselne, veľa ľudí sa kvôli nám nakazilo,“ uviedol 88-ročný vodca. „Vyvinuli sme maximálne úsilie, ale nedokázali sme tomu zabrániť,“ dodal.

Z potvrdených prípadov nákazy pochádza 3 081 z južného mesta Daegu a 73% z týchto prípadov sa spája s bohoslužbami sekty Shincheonji. V hlavnom meste Soul starosta vyzval 10 miliónov obyvateľov mesta, aby pracovali z domu a vyhýbali sa verejnosti.

Pri útoku tureckých dronov prišlo o život 19 sýrskych vojakov
Devätnásť sýrskych vojakov bolo zabitých pri útoku tureckých dronov v regióne Idlib, informuje BBC. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Členovia okrajovej kresťanskej skupiny sa domnievajú, že sa navzájom nakazili a následne cestovali po krajine, kde vykonávali bohoslužby, čím nakazili mnoho veriacich.

Sekta z počiatku odmietala nahlásiť mená členov, čím vyšetrovateľom sťažovala prácu. Hovorca sekty Kim Shin-chang však neskôr vyhlásil, že už poskytli zoznam mien príslušným úradom. „Obávali sme sa o zverejnenie týchto informácií z dôvodu bezpečnosti našich členov,“ uviedol Kim.

Chrám Shincheonji je označený ako kult v Južnej Kórei, ako aj v kresťanskej komunite, čo vedie k tomu, že skupina je často diskriminovaná, prenasledovaná alebo kritizovaná, dodal Kim.

Severná Kórea vystrelila dve rakety smerom k Japonskému moru, uviedla juhokórejská armáda
Severná Kórea údajne vystrelila dve rakety, ktoré spadli do Japonského mora, informovali vedúci Južnej Kórey (JCS) začiatkom pondelka. Typ rakiet je zatiaľ neznámy. Informoval portál RT. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Marek Molnár