Prvá vakcína na nový koronavírus sa začne testovať na ľuďoch
02 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Spoločnosť Moderna Therapeutic z Cambridge odoslala na testy prvú várku vakcíny proti chorobe COVID-19. Látka vznikla len 42 dní potom, čo sa v Číne podarilo popísať gény vírusu SARS-CoV2. Informuje ct24.


Prvé dávky vakcíny boli poslané do amerického Národného inštitútu alergických a infekčných ochorení (NIAID) v Bethesde. V NIAIDe sa už teraz rozbiehajú prípravy na to, aby sa od apríla mohli tieto vakcíny začať testovať aj na ľuďoch. Rýchly vznik vakcíny umožnilo využitie relatívne novej genetickej metódy, ktorá nepotrebuje veľké množstvo vírusu. Namiesto toho využíva takzvanú mRNA, čo je genetický materiál, ktorý vytvára proteíny. Časti vírusu dokáže vytvoriť priamo v tele očkovaného, čo celý proces oproti minulosti výrazne urýchľuje.
Kedy bude očkovanie?

Testy vakcíny na ľuďoch môžu trvať niekoľko mesiacov, väčšina expertov sa preto domnieva, že použiteľné očkovanie bez vedľajších účinkov sa na trhu neobjaví skôr ako do 18 mesiacov. Samotná spoločnosť Moderna Therapeutic dúfa že sa to podarí do leta 2021. Na vakcíne pracuje aj niekoľko ďalších súkromných spoločností, úspech ohlásila tiež firma Inovio, jej akcie v reakcii na túto správu takmer zdvojnásobili hodnotu. Ďalšie nádejné vakcíny vyvíjajú napríklad aj spoločnosti CureVac alebo Novavax. Paralelny výskum prebieha tiež na pôde akademických inštitúcií.

Taliansko uvolnilo 3,6 miliardy EUR ako stimul na boj proti koronavírusu
Svetoví lídri zvažujú spôsoby, ako zmierniť prerušenie dodávok a zároveň obmedziť výskyt vírusu. Ako informuje portál FT ,Taliansko vloží do svojho hospodárstva 3,6 miliárd EUR na zmiernenie dopadov najväčšieho prepuknutia koronavírusu v Európe,... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Dominik Simon


Rýchlosť výskumu vakcín sa v posledných rokoch výrazne zlepšila aj vďaka medzinárodnej spolupráci. Roku 2017 vznikla v Nórsku organizácie Coalition for Epidemic preparedness (CEPI), ktorá financuje a koordinuje výskum nových prípravkov. Organizáciu založili vlády Nórska a Indie, britská charita Wellcome Trust a Nadácia Billa a Melindy Gatesových. Práve financie od nej pomáhajú menším biotechnickým spoločnostiam, ako je napríklad Inovio, aby pracovali čo najrýchlejšie a najúčinnejšie.
Testuje sa prvý liek

V USA sa v rovnakej inštitúcii začal testovať aj ďalší prípravok, ktorý by mohol proti novému koronavírusu pomôcť. Jedná sa o liek remdesivir, ktorý bol pôvodne vyvinutý proti Ebole a ktorého vývoj vedie český vedec Tomáš Cihlář. Test tohto potenciálne sľubného lieku prebieha na univerzite v Nebraske zatiaľ na jednom dobrovoľníkovi. Ide o jedného z amerických cestujúcich z lode Diamond Princess. Vedci predpokladajú, že sa do klinického testu zapoja aj ďalší pacienti, ktorí boli hospitalizovaní kvôli novému koronavírusu so závažnejšími problémami.

Doterajšie výsledky remdesiviru boli nádejné, testy však prebiehali iba na zvieratách a na koronavírusoch, ktoré spôsobujú SARS a MERS. Tie sú síce geneticky veľmi blízke súčasnej nebezpečnej forme, v rade znakov sa ale líšia. Látka by však mala útočiť na časti, ktoré majú všetky koronavírusy spoločné.

Dobrovoľníci, ktorí sa do testovania zapoja, budú náhodne dostávať buď tento liek, alebo placebo, a to po dobu desiatich dní. Potom im budú vykonané krvné testy a lekári im budú odoberať vzorky z nosnej sliznice, aby zistili, aké množstvo vírusu je v ich telách.

Podľa spravodajského serveru Time by malo stačiť, aby liek prejavil aspoň čiastočnú schopnosť potláčať rast množstva vírusov v organizme. Výrobca remdesiviru, americká spoločnosť Gilead, upozorňuje, že liek je navrhnutý tak, aby vírus nebol schopný sa dlhodobo prispôsobovať.

Riziko šírenia koronavírusu v EÚ vzrástlo z mierneho na vysoké
Prvý prípad koronavírusu Sars-CoV-2 potvrdili v pondelok v Portugalsku. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | TASR