NASA žiada nadšencov, aby vyvinuli senzory pre budúce vozidlo na Venuši
02 | 03 | 2020 I Mário Martinka
NASA pri hľadaní života na Venuši požiadala o pomoc verejnosť.

Venuša je najnehostinnejšia planéta v slnečnej sústave. Je nepriateľská voči takmer všetkému, najmä elektronike používanej v kozmických lodiach. Jej povrchová teplota presahuje 450 ° C a tlak je 92-krát väčší ako na Zemi. NASA už navrhla vesmírny "rover", ktorý vydrží podmienky na Venuši. Stále však existuje potreba senzorov, ktoré by výskumnému prístroju pomohli vyhnúť sa prekážkam, ako sú skaly, trhliny a strmý terén.

Americká letecká agentúra preto spolu s platformou crowdsourcingu HeroX vyhlásila súťaž o vývoj senzorov, ktoré by mohli fungovať na výskumnom zariadení AREE (Automaton Rover for Extreme Environments) na Venuši, píše techexplorist.com

Obtiažnosť tejto výzvy spočíva v návrhu senzora, ktorý je nezávisí od elektronických systémov, keďže súčasná najmodernejšia elektronika vojenskej úrovne zlyhá pri približne 125 ° C.

Je to vzrušujúca príležitosť pre verejnosť navrhnúť komponent, ktorý by jedného dňa mohol skončiť na inom nebeskom objekte,“ povedal Ryon Stewart, koordinátor výzvy pre NASA v laboratóriu Johnson Space Center v Houstone. „NASA uznáva, že dobré nápady môžu pochádzať odkiaľkoľvek a súťaže o ceny sú skvelým spôsobom, ako osloviť záujem a vynaliezavosť verejnosti a umožniť prieskum vesmíru pre všetkých.“

Výzva „Preskúmanie pekla: Vyhýbanie sa prekážkam pri práci s hodinovým strojom“ ponúka až 30 000 dolárovú výhru za vytvorenie troch senzorov, ktoré dokážu zariadenie orientovať na nerovnom teréne a pritom odolať extrémnym podmienkam. Výherca na prvom mieste bude mať možnosť vyhrať až 15 000 dolárov, druhá cena je 10 000 dolárov a tretí víťaz získa až 5 000 dolárov.

Súťaž sa môže zúčastniť ktokoľvek starší ako 18 rokov, prihlášky do súťaže budú akceptované do 29. mája. Všetky projekty sa budú posudzovať od 1. júna do 2. júla a víťazi budú vyhlásení 6. júla. NASA žiada všetkých účastníkov aby použili súčasný dizajn AREE a pre súťaž poskytol všetky potrebné pokyny týkajúce sa výziev.

NASA vlastne v krátkom čase žiada ľudí, aby vyvinuli potrebné senzory a prekonali tak všetky úspechy agentúry v tejto oblasti za posledné roky. Ruská vesmírna agentúra naposledy poslala loď Vega 2 na Venušu. Deväť sovietskych sond vyslaných na Venušu môže prežiť na povrchu planéty maximálne dve hodiny. Moderné technológie budú určite schopné tento problém vyriešiť, nebude to však ľahké.

Vrah na hliadke: čínska robotická loď
23 | 02 | 2020 | Mário Martinka