Maďarské štátne médiá môžu písať o Grete a EÚ len na zvláštne povolenie
02 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Šéfovia v maďarských štátnych médiách oznámili redaktorom, že potrebujú povolenie, aby smeli písať o švédskej ekologickej aktivistke Grete Thunbergovej a politike Európskej únie, informuje Politico s odvolaním sa na interné usmernenia z maďarských redakcií, ktoré má k dispozícii.


Redaktori v štátnych médiách dostali zoznam citlivých tém, pri ktorých sa vyžaduje, aby návrhy príspevkov posielali na schválenie. V prípade Thunbergovej dokonca potrebujú povolenie vopred, než vôbec začnú písať. Sami žurnalisti nevedia, kto má konečné slovo pri rozhodovaní o článkoch na zmienené témy, vykreslil situáciu jeden z redaktorov, ktorý si v obave z postihu neželal byť menovaný.

Európska únia s Maďarskom už niekoľko mesiacov vedie konanie na návrh Európskeho parlamentu kvôli nerešpektovaniu spoločných hodnôt podľa siedmeho článku únijnej zmluvy. Európsky parlament k tomu viedli aj obavy o slobodu médií, popri mnohých ďalších znepokojujúcich problémoch.

Vláda Viktora Orbána odmieta, že by nejako pochybila, a jej zástupcovia to svojim kolegom z ďalších únijných krajín opakujú pri každom vypočúvaní, ktoré postup podľa článku sedem predpokladá. Maďarskí novinári už dlho upozorňujú, že v spravodajstve štátnych televízií chýbajú niektoré citlivé témy.

Maďarsko nesplní ani jeden bod globálneho migračného balíka
Maďarsko nesplní ani jeden bod Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu - a to ani napriek nátlaku, ktorý je naň vyvíjaný. Vyhlásil to v pondelok v Budapešti v maďarskom parlamente minister zahraničných vecí Péter... Čítať ďalej
25 | 03 | 2019 | tasr

Čistá cenzúra, tvrdia Reportéri bez hraníc

Zoznam citlivých tém vyžadujúcich zvláštny súhlas pred zverejnením sa podľa pokynu z vlaňajšieho októbra týkal migrácie, terorizmu v Európe, Bruseli, cirkevných otázok, ako aj parlamentných, prezidentských a komunálnych volieb v EÚ. Iný pokyn z vlaňajšieho augusta nariaďoval, že si redaktori majú vyžiadať súhlas vedúceho, než sa pustí do písania materiálov o Grete Thunbergovej. Tá sa práve plavila cez oceán do New Yorku. Vo výsledku podľa serveru nakoniec v štátnej agentúre o plavbe nič nevyšlo.

Iný pokyn z vlaňajšieho novembra výslovne zakazoval redaktorom štátnej televízie zmieňovať sa o správach organizácií Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW). O deň skôr maďarská pobočka AI usporiadala demonštráciu proti tureckému prezidentovi Recep Tayyip Erdoğanovi počas návštevy Maďarska. A HRW zverejnila video o nezákonnom zaobchádzaní s migrantmi.

"Je to očividná cenzúra" vyhlásila Julie Majerczaková z bruselskej kancelárie mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc. "Je to neprijateľné a veľmi znepokojujúce. Verejnoprávne médiá nie sú vládnymi hovorcami, mali by byť neutrálne a nezávislé," dodala. Vlani americké stredisko Freedom House zaradilo Maďarsko medzi "čiastočne slobodné" krajiny, prvýkrát od pádu komunizmu. Rádio Slobodná Európa sa chystá tento rok obnoviť vysielanie v maďarčine.

Orbán nám zvonka môže byť sympatický, Maďarsko má však od právneho štátu ďaleko! (komentár)
29 | 11 | 2019 | Karolína Kristínová