Koronavírus zníži zisky americkým spoločnostiam
02 | 03 | 2020 I Mário Martinka
Očakáva sa, že koronavírus výrazne zasiahne ziskovosť amerických firiem.

Stále sa ťažšie predpovedá zásah koronavírusu do korporátnych výnosov v USA. Stratégovia Wall Street upravujú predpovede, pretože vplyv vírusu sa má prejaviť v oveľa dlhodobejšom horizonte ako v prvom štvrťroku. Pred týždňom mnoho pozorovateľov trhu uviedlo, že očakávalo, že vírus ovplyvní zisky v prvom štvrťroku, ale nie o mnoho ďalej do budúcnosti, píše reuters.com

Obavy z očakávaného dopadu sa zvýšili minulý týždeň, keď sa vírus, ktorý sa prvýkrát objavil v Číne, rýchlo rozšíril do krajín ako Južná Kórea, Taliansko a Irán, čo spôsobilo, že S&P 500 .SPX utrpel najväčší týždenný pokles od globálnej finančnej krízy v roku 2008. V Spojených štátoch americký guvernér New Yorku v nedeľu potvrdil prvý pozitívny prípad v svojom štáte.

Toto sa ľahko preleje do druhého štvrťroka,“ povedal Peter Tuz, prezident spoločnosti Chase Investment Counsel v Charlottesville vo Virgínii. "Neexistuje deň, ktorý by prešiel bez toho, aby pol tucta spoločností očakávalo nejaký negatívny efekt."

Stratég spoločnosti Citigroup, Tobias Levkovich, predpovedá mierny pokles výnosov v roku 2020, čo sa prejaví v prvej polovici roka, keď sa objavia prerušenia výroby a naruší sa cestovanie. Ak by to však vyvolalo globálnu recesiu, zisky by sa mohli „znížiť na takmer 25% a akciové trhy klesať podobne ako akcie ...v čase poklesu,“ napísal Levkovich.

Vo štvrtok stratégovia spoločnosti Goldman Sachs (GS.N) uviedli, že v roku 2020 očakávajú pre spoločnosti S&P 500 nulový rast zisku. Po nevýraznom raste v roku 2019 mnohí investori dúfali, že zisk v tomto roku bude dosť silný na to, aby podporil ďalšie zisky na trhu. Howard Silverblatt, analytik spoločnosti S&P Dow Jones Index, poznamenal, že odhady zisku v prvom štvrťroku od konca decembra poklesli o 5,0% a očakávajú sa ďalšie poklesy, ako varovalo približne 100 spoločností.

Zatiaľ čo odhady v prvom štvrťroku sa ďalej znižujú, rast s nulovými príjmami za celý rok je nepravdepodobný, uviedol Nick Raich, generálny riaditeľ nezávislej výskumnej spoločnosti The Earnings Scout keďže sa šírenie vírusu spomaľuje a dopyt sa zvyšuje.

Mnoho investorov poznamenalo, že rýchlo sa meniaci výhľad ekonomiky a výnosov spôsobuje, že vírus je dlhodobejšou záležitosťou.

"Toto bude rok nabitý udalosťami," uviedol Tuz.

USA uvalili sankcie na päť Iránčanov
21 | 02 | 2020 | Mário Martinka