Irak: Dve rakety zasiahli zelenú zónu v Bagdade
02 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Jedna z rakiet údajne pristála v blízkosti amerického veľvyslanectva. Neboli hlásené žiadne straty. Uviedlo sa, že dve rakety pristáli v zelenej zóne v irackom hlavnom meste Bagdad v skorých ranných hodinách v pondelok. Informuje DW.


Jedna z rakiet údajne pristála v blízkosti veľvyslanectva Spojených štátov. Neboli hlásené žiadne straty na životoch. Rakety Katyusha spadli do ťažko opevneného areálu, kde sa nachádzajú vládne budovy a veľvyslanectvá. Toto je už 20. útok zameraný na americké aktíva od októbra. V decembri raketa zasiahla vojenskú základňu v severnom Iraku a zabila amerického civilného dodávateľa. K útokom sa nikto neprihlásil, ale USA v minulosti často obviňovali iránske skupiny podporované v rámci hash al-Shaabi.

K útoku došlo v priebehu niekoľkých hodín po nominácii irackého premiéra Mohammeda Allawiho, ktorý oznámil stiahnutie svojej kandidatúry po tom, ako nezískal súhlas parlamentu s jeho kabinetom. Rozpor medzi Iránom a USA sa v posledných mesiacoch premiestnil na pevninu v Iraku uprostred politickej patovej situácie a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. USA v januári zabili iránskeho veliteľa Qassem Soleimaniho v Bagdade bombovým útokom. Irán odvetil odpálením rakiet na dvoch základniach v Al Anbar a Erbil.

Trump nechal Solejmáního zavraždiť. Išlo o plánovaný a presne mierený atentát!
03 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR