India zastavila dovoz venezuelskej ropy
02 | 03 | 2020 I Mário Martinka
Dve indické rafinérie importujúce venezuelskú ropu, prestanú dovážať ropu z latinskoamerickej krajiny od apríla z dôvodu sprísnenia sankcií USA voči režimu Nicolasa Madura.

Indický konglomerát Reliance Industries, ako aj Nayara Energy ( v ktorom má Rosneft podiel ) v posledných mesiacoch nakupovali veľa venezuelskej ropy prostredníctvom ruského ropného gigantu Rosneft.

Podľa Reuters, India v januári 2020 bola najlepšou vývoznou destináciou ropy pre Venezuelu, píše portál oilprice.com .USA však uvalili na Rosneft so sídlom v Ženeve sankcie a uviedli, že spoločnosť Rosneft Trading pomáha Madurovmu režimu vyhnúť sa sankciám a pokračovať v predaji ropy, aby udržala režim nažive.

Reliance Industries a Nayara Energy, ktoré sú finančne vystavené americkému bankovému a finančnému systému, prisľúbili úplné dodržiavanie sankcií, aby sa vyhli nezhodám s USA a sami sa stali cieľmi sekundárnych sankcií.

Spoločnosť Reliance na apríl neobjednala žiadny venezuelský tovar, zatiaľ čo spoločnosť Nayara Energy prestane spracovávať venezuelskú ropu po tom, ako v marci dosiahne zmluvné objemy, uviedli zdroje agentúry Reuters.

Firmy musia do 20. mája ukončiť obchod s Rosneftom a India vyzerá, že chce dodržať všetky pokyny týkajúce sa sankcií. Zníženie venezuelského vývozu na najväčší januárový trh by ešte viac skomplikovalo Madurov exportný biznis. Americká vláda sa teraz usiluje ďalej zvyšovať tlak na venezuelský ropný priemysel a vývoz.

Prezident sa rozhodol tvrdšie tlačiť na venezuelský ropný sektor a my to urobíme. A ľuďom, ktorí sa zaoberajú týmto odvetvím, hovoríme, že by sa z neho mali dostať, “povedal Elliott Abrams, osobitný zástupca USA pre Venezuelu, v rozhovore pre agentúru Reuters v pondelok.

USA uvalili sankcie na päť Iránčanov
21 | 02 | 2020 | Mário Martinka