Bezdomovec Fico môže prísť ešte aj o miesto predsedu Smeru
02 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Najhorší volebný výsledok Smeru za posledných 14. rokov si môže vyžiadať svoju daň aj v radoch najvyšších funkcionárov strany.


Horší výsledok ako v sobotňajších voľbách dosiahol naposledy Smer pri svojom prvom pokuse dostať sa do Národnej rady SR (NRSR) v roku 2002. Svoju druhú vládu v tom období poskladal Mikuláš Dzurinda a Smer, so svojimi 13,46 percentami a 25 kreslami, skončil v opozícii. 


Následne od roku 2006 do roku 2016 vyhrala strana suverénne každé voľby. V opozícii však naposledy, aj napriek volebnému víťazstvu (34,79 percenta),  skončila v roku 2010 kedy sa vládu podarilo poskladať Ivete Radičovej. Smer si svoje miesto v opozícii užije aj počas nadchádzajúceho volebného obdobia.


Zatiaľ čo slovenskí sociálni demokrati získali po predčasných voľbách v roku 2012 spolu 44,41 percenta a v roku 2016 zaknihovali zisk 28,28 percenta, ich popularita začala postupne klesať. Od posledných volieb klesli  takmer presne o 10 percentuálnych bodov (18,29 percenta), čo môže mať odozvu aj na najbližšom sneme strany v podobe vyvodenia dôsledkov za neuspokojiví výsledok a prípadných zmien v predsedníckych radoch.


Napriek tomu, že Peter Pellegrini viedol v posledných voľbách volebnú kampaň strany, a podľa vlastných slov z volebnej noci za volebný neúspech bude zodpovedať on sám, zmeny vo vedení sa môžu dotknúť aj predsedu strany Roberta Fica. Môže o tom svedčiť aj to, že sa počas volebnej noci stiahol do ústrania a na straníckej volebnej centrále sa pred kamerami ani neukázal.


Uspeje Matovičova „nepolitická“ koalícia? Akúkoľvek chybu môže využiť Smer či Kotleba
Tesne po voľbách je jasné, že novú vládu zostaví Igor Matovič. Jeho populistická koalícia však nemusí trvať dlho. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

V posledných mesiacoch, kedy sa bol nútený koncom minulého roka odsťahovať z bytu usvedčeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka, tak predsedu strany stíha rana za ranou. Podobne, ako si z Bonaparte odniesol okrem osobných vecí aj parkety, kuchynskú linku či dvere, sa možno bude čoskoro sťahovať aj z predsedníckeho postu Smeru, ktorý zastáva od roku 1999.


Ficov strmý pád sa začal po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, kedy v roku 2018 skončil na premiérskom poste. Vystriedal ho Pellegrini a Fico sa začal sťahovať do zákulisia, pričom sa podľa vlastných slov venoval najmä vedeniu strany.


O tom, že Fica možno čoskoro čaká odchod z predsedníckeho postu po takmer 21. rokoch hovorí aj to, že sa do poslednej predvolebnej kampane takmer vôbec nezapájal. Niekdajší charizmatický ľavicový politik tak postupne prichádza o svoje stranícke zázemie.


Ako môže Matovič vyskladať novú vládu a kto bude premiérom?
Finančne najzaujímavejšie rezorty ako ministerstvo hospodárstva a dopravy budú predmetom súboja zákulisných bojov záujmových skupín. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Peter Haluza

Jedným z dôvodov, prečo sa môže strana pokúsiť zbaviť sa Fica, je jeho negatívny obraz vo verejnosti. S jeho menom sú totiž spojené viaceré kauzy, ktorých sa naňho za 21. rokov  v predsedníckej funkcii nabalilo neúrekom.


Strana sa tak môže pokúsiť o ďalší logický krok. Omladiť nielen stranícky káder, ale rovnako aj predsedníctvo. Ak by k tomuto kroku Smer pristúpil, je viac ako pravdepodobné, že nasledujúce volebné obdobie, ktoré si Fico odkrúti v opozičných laviciach, bude jeho posledným a napokon odíde aj do politického dôchodku, ktorý pôvodne sľuboval už na rok 2014.