Albánsko a Severné Macedónsko sú pripravené na rozhovory o rozšírení EÚ
02 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Albánsko a Severné Macedónsko dosiahli „hmatateľné“ zmeny, ktoré pripravili pôdu pre prístupové rozhovory na vstup do Európskej únie, informoval komisár pre rozšírenie v oficiálnej správe. Informuje euronews.


Znamená to, že francúzsky prezident Emmanuel Macron by mohol znova vzniesť svoje námietky proti tomuto procesu, vzhľadom na to že blokoval plánovaný začiatok rozhovorov už v októbri. Trval vtedy na zmene metodiky prístupového procesu.

„Komisia je pevne presvedčená o svojich odporúčaniach na začatie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom,“ uviedol v pondelok v aktualizovanej správe komisár pre rozšírenie Európskej únie Olivér Várhelyi.



Uviedol, že balkánske krajiny „zintenzívnili prácu a priniesli ďalšie hmatateľné a udržateľné výsledky v kľúčových oblastiach pre vstup do EU" a dodal: „Dúfam, že členské štáty v nadchádzajúcich týždňoch prijmú kladné rozhodnutie.“ Uviedol, že tieto dve krajiny reformovali svoje ekonomiky a súdne systémy tak, aby sa pripravili na splnenie noriem EÚ.

Albánsko dosiahlo pokrok v reforme súdnictva a v boji proti korupcii a organizovanému zločinu, zatiaľ čo Severné Macedónsko podniklo „významné kroky“ na posilnenie nezávislosti svojho súdnictva, uviedol Várhelyi.

Parlament Severného Macedónska ratifikuje členstvo v NATO
Malá balkánska krajina sa posunula o krok bližšie k tomu, aby sa stala 30. členom vojenskej aliancie. Jeho členstvo bolo zablokované susedným Gréckom kvôli sporu o meno. Macedónski poslanci v utorok jednomyseľne ratifikovali dohodu, podľa ktorej sa... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Dominik Simon