Záporné postavy vo filmoch nesmú používat iPhone, píše sa v zmluve filmárov so spoločnosťou Apple
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Slávny režisér Rian Johnson sa podelil o podmienky zmluvy s Applom, v ktorej sa v jednej časti uvádza, že záporné postavy nesmú využívať akékoľvek zariadenia od spoločnosti Apple. Píše CDR.


Reklama v televízii či priamo vo filme patrí do kinematografie už od samého začiatku. V dnešnej dobe nám teda ani nepríde nijako zaujímavé či zvláštne, keď vidíme v našom obľúbenom filme nejakého z hercov používať reklamný predmet.

Je teda logické, že žiadna spoločnosť nechce mať svoje produkty asociované s negatívnymi postavami, to isté však platí aj o filmovom svete. Spoločnosť Apple je práve na tento svoj zovňajšok obzvlášť háklivá. Konkrétny prípad môže demonštrovať režisér Rian Johnson, ktorý má na svojom konte napríklad Star Wars: Posledný Jedi.

V jeho zmluve o využívaní produktov vraj stoja prísne ustanovenia: "Apple ... ten vám síce umožní používať iPhone vo filmoch, ale ak niekedy sledujete film, všimnite si, že žiadny zo záporných hrdinov nikdy nepoužíva iPhone ... Čo pre diváka môže byť kľúčové, pokiaľ nemá poznať pohnútky niektorej postavy. Každý filmár, ktorý zrovna zakrýva identitu záporáka, ma teraz bude chcieť zabiť. "



Apple sa skrátka snaží, ako každá spoločnosť, dbať na svojej dobrej povesti a nechce byť jednoducho spájaný s ničím záporným. Nebolo tomu tak odjakživa, pretože ak zaspomíname pár rokov naspäť do roku 2013 a konkrétne na snímku "Domček z kariet," dozvieme sa, že postava Franka Underwooda je vybavená radom zariadení od Applu, pritom o kladnú postavu nejde.

Spielberg sa vzdal režírovania piateho Indianu Jonesa
Americký filmový režisér Steven Spielberg oznámil, že nebude režírovať avizované piate pokračovanie dobrodružnej série o Indianovi Jonesovi. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | TASR