Tretie kolo Izraelských volieb: Netanjahu vs. Gantz
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Izraelčania v pondelok hlasovali po tretíkrát v priebehu jedného roka. Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že ani tentoraz nebude jasný víťaz, takže sa diskusia obrátila na možnosť štvrtých volieb. Informuje DW.


Izraelské správy sa namiesto toho, aby sa venovali volebným kampaniam, stále viac zameriavali na globálnu hrozbu koronavírusu. To, čo sa zdalo epickým bojom medzi premiérom Benjaminom „Bibim“ Netanjahuom a Bennym Gantzom, teraz v treťom vydaní , občas nedostalo toľko mediálnej pozornosti ako by sa možno očakávalo.

Izrael prijal prísne opatrenia na zabránenie šírenia vírusu a Izraelčanom sa odporúča, aby sa zdržali zbytočného zahraničného cestovania. Úrady tiež obmedzili vstup pre návštevníkov z niekoľkých ázijských krajín a Talianska. Izraelčanom, ktorí sa vracajú z krajín v ktorých prepukol koronavírus, prikázali, že sa musia podrobiť 14-dňovej karanténe.

Pápež pre chorobu vynechá každoročný duchovný pobyt na vidieku
František prvý raz za sedem rokov na pápežskom stolci vynechá týždňový pobyt na rímskom vidieku, ktorým každoročne začína pôstne obdobie. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | SITA/AP


Zároveň úradujúci predseda vlády zo stredopravicovej strany Likud a jeho hlavný oponent Benjamin „Benny“ Gantz z Kahol Lavan (modrá a biela aliancia) pokračovali v kampaniach pred hlasovaním 2. marca. Izraelské médiá označili tretiu volebnú kampaň za rok prinajlepšom ako „letargickú komatózu“ a hovoria o rastúcej únave verejnosti.

Nemáte už veľa nových cieľov, ktorými by ste oživili kampane, pretože všetko sa už povedalo v prvom a druhom kole,“ hovorí Tal Schneider, politický reportér hebrejského denníka Globes. „Hlavnou otázkou je, že už rok sme bez vlády, vláda je nefunkčná. Knesset, izraelský parlament je mimo poriadku, nič nefunguje a ľudia očividne chcú mať toto obdobie už za sebou a posunúť sa vpred, aby mali vládu, ktorá bude pracovať pre Izraelčanov.“
Politická slepá ulica

Po posledných dvoch voľbách v apríli a septembri 2019 nedosiahli pravicový blok Netanjahuovho pravého krídla ani Gantzov ľavý stredný blok potrebných 61 (zo 120) kresiel Knessetu potrebných na vytvorenie koaličnej vlády.

Ako môže Matovič vyskladať novú vládu a kto bude premiérom?
Finančne najzaujímavejšie rezorty ako ministerstvo hospodárstva a dopravy budú predmetom súboja zákulisných bojov záujmových skupín. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Zostáva zistiť, či jeden z nich tentokrát dokáže prelomiť ľady. Posledné prieskumy pred voľbami naznačovali, že šance sú veľmi vyrovnané, a aj ked' tu existuje nepatrná výhoda pre Netanjahua, stále žiadna potrebná väčšina pre ani jeden z blokov neexistuje.

Prieskum zverejnený vo štvrtok izraelským demokratickým inštitútom zistil, že 30% izraelských voličov si myslí, že po voľbách nebude vytvorená žiadna vláda. Podobne, ako v predchádzajúcich časoch, mnohí vnímajú tieto voľby ako referendum o Netanjahuovi, ktorý má stále solídny základ priaznivcov. „Je to buď „áno“ alebo
„Truban zlyhal na plnej čiare“, odkázal na Facebooku Mistrík. Obul sa aj do mienkotvorných médií
Bývalý prezidentský kandidát z roku 2019 Robert Mistrík odkázal lídrovi Progresívneho Slovenska, že jeho prehra bola zlyhaním na plnej čiare. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok
nie“
pre Netanjahua.

"Áno, existuje ideológia a možno aj politika, ale najdôležitejšou otázkou je, či niekto podporuje Netanjahua alebo nie,“ hovorí Gideon Rahat, profesor politológie na Univerzite v Jeruzaleme.

Dlhodobo pôsobiaci izraelský premiér potrebuje jasné víťazstvo, aby si mohol udržať moc, pretože o niekoľko dní neskôr, 17. marca, sa má začať jeho proces týkajúci sa korupcie. Hlavný oponent Netanjahua uviedol, že obvinenia sú hlavným dôvodom nevstúpenia do veľkej koalície alebo jednotnej vlády s Likudom, pokiaľ Bibi vedie stranu.

"Netanjahu sa bude zaoberať sám so sebou. Nebude schopný dávať pozor na záujmy izraelských občanov," uviedol Gantz počas kampaní v meste Rehovot. V septembri, keď jeho súper zlyhal, musel bývalý šéf štábu armády vrátiť mandát na vytvorenie vlády.

Korupčné konanie Benjamina Netanjahua sa začne dva týždne po izraelských voľbách
Súd sa začne jeden deň po prísahe novozvoleného parlamentu v krajine a počas koaličných rokovaní, pretože Izrael sa snaží prekonať celoročný politický mŕtvy bod.Netanjahu čelí jednému obvineniu z podplácania a trom obvineniam z podvodu a porušenia... Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Dominik Simon


Tentoraz sa to môže ukázať rovnako ťažké. Stredo-ľavý tábor, ktorý zahŕňa novú alianciu labouristov a ľavicové strany Meretz, by pravdepodobne neumožnil Gantzovi získať dostatok kresiel bez ďalšej podpory arabsko-izraelského spoločného zoznamu.

Okrem toho sa môže stať kráľom bývalý minister obrany Avigdor Lieberman a jeho nacionalisticko-pravicová strana Yisrael Beiteinu. Pre prívržencov modrej a bielej existujú ďalšie dôležité problémy, hovorí Ron Littman, ktorý počas septembrovej ankety pomohol kampani za stranu v Jeruzaleme.

„Jednou z vecí, ktoré Izrael potrebuje, je zmena diskurzu. Vyznačuje sa to veľkou nenávisťou a rozdeľovaním. Potrebujeme niekoho, kto by spojil krajinu, kde ľudia môžu nesúhlasiť, ale to z nich nevytvára nepriateľov. Modrá a Biela sa to snažia umožniť.“
Obavy z ďalších volieb

Netanjahu popiera obvinenia z korupcie proti nemu a tento proces opisuje ako hon na čarodejnice ľavicových médií. Počas kampane robil jeden volebný sľub za druhým, pričom sa držal svojej prezývky „kúzelník“.

„Truban zlyhal na plnej čiare“, odkázal na Facebooku Mistrík. Obul sa aj do mienkotvorných médií
Bývalý prezidentský kandidát z roku 2019 Robert Mistrík odkázal lídrovi Progresívneho Slovenska, že jeho prehra bola zlyhaním na plnej čiare. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Sľúbil odsúdeným užívateľom marihuany, že by zvážil vymazanie ich registrov trestov. A v posledných dňoch zhromaždil základňu nacionalistických osadníkov oznámením niekoľkých nových projektov osídlenia a bývania v okolí Jeruzalema vrátane plánov v kontroverznej oblasti E1 neďaleko východného Jeruzalema.

Netanjahuovi sa však nepodarilo splniť svoj prísľub rýchlej anexie sídiel jordánskeho údolia na izraelskom okupovanom Západnom brehu na základe plánu pre Blízky východ, ktorý v januári predložil prezident USA Donald Trump. V komunite osadníkov to vyvolalo veľa kritiky.

Nie je však jasné, či ho to bude stáť hlasy pre jeho stranu Likud od menších, krajne pravicových strán. „Netanjahu zložil v priebehu roka rekordné množstvo sľubov,“ hovorí izraelský novinár Tal Schneider.

„V súčasnosti ide o to, ako skutočne zostaviť vládu. Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že nemáme riešenie. Hlavným problémom, o ktorom hovoria ľudia, je: budeme potrebovať štvrté voľby?“

„Dohoda storočia“: Čo je súčasťou mierového plánu Trumpa pre Izrael a Palestínu
Návrh mierovej zmlúvy na Blízkom východe, ktorý odhalil prezident USA Donald Trump, predpokladá podmienky, za ktorých by mohol byť Palestínsky štát uznaný. Dokument má 180-strán a podľa prezidenta Trumpa ma ísť o "dohodu storočia". Informuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Dominik Simon