Taliansko uvolnilo 3,6 miliardy EUR ako stimul na boj proti koronavírusu
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Svetoví lídri zvažujú spôsoby, ako zmierniť prerušenie dodávok a zároveň obmedziť výskyt vírusu. Ako informuje portál FT ,Taliansko vloží do svojho hospodárstva 3,6 miliárd EUR na zmiernenie dopadov najväčšieho prepuknutia koronavírusu v Európe, pretože tvorcovia politík na celom svete zvažujú dôsledky prerušení dopravy a dodávok v dôsledku úsilia o zvládnutie choroby.


Taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri v nedeľu vyhlásil, že vláda zavedie daňové úľavy pre spoločnosti, ktoré vykázali pokles príjmov o 25 percent, ako aj daňové úľavy a ďalšie prostriedky na zdravotníctvo. Balíček bude predstavovať 0,2 percenta HDP, uviedol pre La Repubblicu. Okrem toho by opatrenia, ktoré boli odhalené v piatok pre najťažšie postihnuté regióny, predstavovali 900 miliónov eur. Rím sa zároveň bude snažiť získať povolenie od Bruselu na zvýšenie deficitu rozpočtu na tento rok, informovala štátna pokladnica počas víkendu.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny, ktorá bola na pokraji recesie pred touto chorobou, potrebuje „šokovú terapiu“, uviedol v nedeľu v rozhovore pre noviny il Fatto Quotidiano Giuseppe Conte, taliansky premiér. Tento krok prichádza, keď investori a tvorcovia politík očakávajú väčšie škody pre globálnu ekonomiku, ako sa pôvodne myslelo. Globálne trhy minulý týždeň stralili štvor-mesačné zisky kvúli obavám, že reakcia na šírenie novej choroby zasiahne ekonomickú aktivitu a spoločnosti budú profitovať oveľa menej, ako sa pôvodne predpokladalo.

Taliansko sa stáva európskym hniezdom pre koronavírus. Boli potvrdené 2 obete a 79 infikovaných
Počet potvrdených infikovaných koronavírusom Covid-19 stúpol v Taliansku na 79, čo núti úrady zaviesť prísnejšie opatrenia a karantény v severných oblastiach Lombardsko a Veneta. Informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Údaje zverejnené v sobotu ukázali, že čínsky výrobný sektor zaznamenal vo februári najstrmší pokles aktivity, čo viedlo niektorých ekonómov k varovaniu, že krajina môže v druhom štvrťroku vykázať hospodársky pokles.Oficiálne údaje naznačujú, že vírus, známy aj ako Covid-19, sa teraz šíri rýchlejšie mimo Číny, odkiaľ pochádza. Peking v nedeľu hlásil 573 nových potvrdených prípadov a 35 úmrtí, čím sa celkový počet potvrdených prípadov na pevnine zvýšil na 79 824. V piatok predseda Federálneho rezervného systému Jay Powell signalizoval, že americká centrálna banka zvažuje zníženie úrokových sadzieb v reakcii na „vyvíjajúce sa riziká“ pre americkú ekonomiku, ktoré predstavuje šírenie koronavírusu.

Južná Kórea, ktorá s 3 736 prípadmi zaznamenala najväčšie prepuknutie mimo Číny, tiež oznámila nové stimulačné opatrenia, ktoré majú pomôcť tlmiť spád štvrtého najväčšieho hospodárstva v Ázii po sérii zastavení výroby v továrňach v krajine, ktoré vyvolali obavy z narušenia globálneho reťazca ponuky technológií. Počet obetí v krajine v nedeľu vzrástol na 18 a úrady uviedli, že najmladší infikovaný je 45-dňový novorodenec. S viac ako 1 100 potvrdenými prípadmi infikovania a 29 úmrtiami je Taliansko domovom jedného z najväčších ohnísk koronavírusu mimo Ázie. Krajina umiestnila 11 miest - a ich 50 000 obyvateľov - z bohatého severného regiónu do konca budúceho týždňa pod zámok, zatvorila školy, univerzity a zrušila futbalové zápasy a módne prehliadky.

Francúzsko sa stalo druhou najviac postihnutou krajinou v Európe, kde bolo zaznamenaných 100 prípadov a dve úmrtia. Po sobotnom zasadnutí, vláda zakázala všetky vnútorné zhromaždenia na ktorých sa má zúčastniť viac ako 5 000 ľudí a všetky vonkajšie zhromaždenia. Parížsky polmaratón a posledný deň parížskeho poľnohospodárskeho veľtrhu boli zastavené taktiež. Medzitým v Berlíne minister financií Olaf Scholz v nedeľu povedal, že nemecká vláda má finančnú palebnú silu na financovanie programu ekonomických stimulov, ak to bude potrebné. Krajina potvrdila 76 prípadov v deviatich rôznych štátoch. Štyri z piatich infekcií boli mierne alebo úplne bez príznakov.

V Česku sú traja ľudia nakazení novým koronavírusom
V Česku sú traja ľudia nakazení novým koronavírusom, pričom dvaja ležia v pražskej Nemocnici Na Bulovce a jeden v Ústí nad Labem. Na tlačovom brífingu informáciu potvrdil aj minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Informuje portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár