OĽaNO víťazilo po celom Slovensku, ovládlo vyše polovicu všetkých okresov
01 | 03 | 2020 I SITA

Vôbec najúspešnejším okresom pre víťazné hnutie OĽaNO sa v parlamentných voľbách stala Skalica, kde získali 38,7 % platných hlasov.


Slovensko v parlamentných voľbách ovládlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Podľa neoficiálnych výsledkov totiž zvíťazilo v 50 z celkového počtu 79 okresov. Druhá najsilnejšia strana vo voľbách Smer-SD dominovala v 25 okresoch.

Víťazstvo v niektorom z okresov potom už zaknihovali iba dve strany, avšak ani jedna z nich sa do parlamentu napokon neprebojovala. Maďarská komunitná spolupatričnosť zvíťazila v troch okresoch a koalícia PS/Spolu dominovala v jednom okrese. Okrem toho získala najviac hlasov aj medzi Slovákmi v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

Uspeje Matovičova „nepolitická“ koalícia? Akúkoľvek chybu môže využiť Smer či Kotleba
Tesne po voľbách je jasné, že novú vládu zostaví Igor Matovič. Jeho populistická koalícia však nemusí trvať dlho. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Vôbec najúspešnejším okresom pre víťazné hnutie OĽaNO sa po sčítaní 99,9 % všetkých zápisníc stala Skalica, kde získali 38,69 % platných hlasov. Druhý Smer-SD zase najlepší výsledok zaknihoval v Medzilaborciach so ziskom 34,23 %.

Hnutiu Sme rodina sa najviac darilo v Žiari nad Hronom, kde získalo 11,88 % hlasov a Ľudová strana Naše Slovensko si najviac hlasov, 17,04 %, odnáša z okresu Krupina. Liberáli zo strany Sloboda a Solidarita zaznamenali najlepší výsledok v bratislavskom prvom okrese, a to 15,03 %, kým strana exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí si najlepší výsledok odniesla rovnako z okresu Bratislava I, a to takmer 12,7 %.

Víťazom parlamentných volieb je hnutie OĽaNO
01 | 03 | 2020 | TASR


V tomto bratislavskom okrese však vôbec najviac hlasov, vyše 23,6 %, získala koalícia PS/Spolu, ktorá však napokon zostala tesne pred bránami parlamentu.

Pri pohľade na výsledky podľa samosprávnych krajov je povolebná mapa jednofarebná. Vo všetkých totiž dominovalo hnutie OĽaNO, keď v každom v ôsmich krajov získalo viac ako 21 % hlasov. Najviac v Trnavskom kraji, a to 28,07 %, najmenej v Banskobystrickom so ziskom 21,69 % hlasov.