Nová analýza naznačuje, existenciu planéty, ktorá môže mať vhodné podmienky pre život
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Astronómovia analyzovali zloženie atmosféry neďalekej exoplanéty a došli k záveru, že by na planéte mohli byť vhodné podmienky pre život. V atmosfére boli vlani objavené stopy vodnej pary a planéta sa nachádza v ideálnej vzdialenosti od svojej materskej hviezdy. Informuje dennikplus.


Nová analýza neďalekej exoplanéty K2-18b naznačuje, že planéta, ktorá je približne trikrát väčšia ako Zem, môže mať ideálne podmienky pre život. Planéta sa nachádza v ideálnej vzdialenosti od svojej hviezdy a má tak dobré predpoklady pre to, aby sa na jej povrchu mohla nachádzať voda v tekutom stave. Planéta K2-18b má približne 2,5-krát širší priemer ako Zem a je takmer deväťkrát hmotnejšia. Planéta sa nachádza vo vzdialenosti 124 svetelných rokov od Zeme a jej povrchová teplota podľa astronómov umožňuje prítomnosť tekutej vody vďaka tomu, že sa planéta nachádza v takzvanej obytnej zóne na obežnej dráhe okolo svojej hostiteľskej hviezdy.

Vodná para v atmosfére bola zistená u viac exoplanét, a hoci sa planéta nachádza v obývateľnej zóne, nemusí to nutne znamenať, že má podmienky vhodné pre život. Vedci sa preto rozhodli, že vykonajú starostlivú analýzu, aby lepšie porozumeli vnútorným a atmosférickým podmienkam na planéte. Astronómovia z Cambridge teda analyzovali atmosféru K2-18b, aby určili, aké sú najpravdepodobnejšie scenáre. Vedcom sa podarilo potvrdiť, že atmosféra je veľmi bohatá na vodík, naopak koncentrácie metánu a amoniaku boli nižšie, než vedci pôvodne predpokladali.

Vedecká analýza tiež ukazuje, že celková hmotnosť vodíka je okolo 6% hmotnosti planéty. Vďaka týmto dátam budú teraz vedci schopní lepšie určiť, o aký typ vzdialeného sveta sa jedná, ale predpokladajú, že sa na povrchu planéty môžu nachádzať rozsiahle oceány.

SpaceX v nedeľu simuloval test zlyhania vesmírnej rakety (VIDEO)
SpaceX, súkromná spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom vesmíru pod vedením generálneho riaditeľa Tesla Elona Muska, v nedeľu úspešne dokončila na Floride simuláciu núdzového úniku, ktorá potrebná aby bolo umožnené vypustenie astronautov Nasa do... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon