Irán tvrdí, že USA nemajú zákonné právo podpísať mierovú dohodu s Talibanom a určiť budúcnosť Afganistanu
01 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Irán vyhlásil, že aj napriek uzavretiu dohody s Talibanom, USA nemajú absolútne žiadne právo rozhodovať o budúcnosti Afganistanu a že na mierové rozhovory v rámci Afganistanu by mala dohliadať OSN, nie Washington. Informuje spravodajský portál Reuters.


Teherán vníma kroky Washingtonu ako „pokus o legitimizáciu prítomnosti vojsk v Afganistane“, uviedlo iránske ministerstvo zahraničných vecí.

"Spojené štáty nemajú právne postavenie na to, aby podpísali mierovú dohodu alebo určili budúcnosť Afganistanu. Sme presvedčení, že Organizácia Spojených národov má primeranú autoritu na uľahčenie afgánskych rokovaní, ako aj na ich monitorovanie a zabezpečenie dohody," vyhlásilo iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo tiež dodalo, že prítomnosť zahraničných vojakov v Afganistane je nezákonné a zostáva „jednou z hlavných príčin vojny“, ktorá pustoší krajinu. Irán zdôraznil, že trvalé mierové urovnanie možno dosiahnuť iba prostredníctvom dialógu medzi všetkými afganskými politickými skupinami vrátane Talibanu.

Neexistuje žiaden záväzok k prepusteniu 5 000 väzňov Talibanu, prehlásil afganský prezident
Afganský prezident Ašraf Ghaní vyhlásil, že prepustenie až 5 000 väzňov Talibanu nemožno považovať za záväzok mierových rozhovorov. Jeho vyhlásenie prichádza len deň potom, čo Taliban podpísal mierovú dohodu s USA. Informuje portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár