Zomrel Alojz Čobej známy textár, spisovateľ a skladateľ vo veku 84 rokov
29 | 02 | 2020 I TASR

Alojz Čobej bol známy aj ako textár pre speváčky a spevákov ako Jana Kocianová, Eva Kostolányiová, Karol Duchoň či Dušan Grúň.


Vo veku 84 rokov zomrel vo štvrtok (27. 2.) v Bratislave textár, spisovateľ a skladateľ Alojz Čobej. TASR o tom informoval redaktor RTVS Martin Jurčo. Informáciu o úmrtí potvrdila pre TASR i Čobejova dcéra Eva. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v stredu (4. 3.) o 11.00 h v Tomášove.

Alojz Čobej bol známy aj ako textár pre speváčky a spevákov ako Jana Kocianová, Eva Kostolányiová, Karol Duchoň či Dušan Grúň. Čobej sa narodil v Stropkove, absolvoval Vysokú školu pedagogickú v Prešove a pôsobil na gymnáziu v Banskej Bystrici. Počas jeho pôsobenia na gymnáziu sa stal aktívny ako autor textov mnohých populárnych piesní. Okrem textov pre spevákov populárneho prúdu bola výrazná aj jeho spolupráca s Jurajom Velčovským a jeho orchestrom.

Bol držiteľom mnohých ocenení, akými boli Bystrické zvony, Oravské minisynkopy, ale aj 1. cena rozhlasovej súťaže Košice '80. Čobej bol tiež ocenený zvláštnou cenou pri príležitosti Roku dieťaťa 1979, bol aj autorom Hymny Univerzity Mateja Bela.

V Dulovej Vsi a v Rokycanoch majú okrem volieb i referendum
V obciach Dulová Ves a Rokycany v okrese Prešov sa okrem volieb do Národnej rady SR v sobotu konajú i miestne referendá. V oboch prípadoch sa otázka referenda týka toho, či obyvatelia sú alebo nie sú za odvolanie starostky, respektíve... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | TASR


Alojz Čobej bol aj autorom viacerých rozhlasových hier a muzikálov z dielne banskobystrického rozhlasu. Ja musím byť zbojník, Dotkni sa mramoru, Radostník alebo Anonymný poraz boli niektoré z jeho diel. Historické témy rozpracoval v hrách Adelka, Dlhá cesta do Ľubochne alebo Dezertér. Pre deti napísal diela Na zelenej lúke, Vláčik do rozprávky alebo Tajomstvo starej šperkovnice.

Výber jeho piesní si pripomenie RTVS v Rádiu Regina 6. marca o 23.00 h a opätovne 8. marca o 21.00 h. Posledné roky svojho života strávil Čobej v Tomášove.
Alojz Čobej sa narodil 7. októbra 1935 v Stropkove. Študoval na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a na Filologickej fakulte Vysokej školy pedagogickej v Prešove. Pôsobil ako stredoškolský pedagóg slovenského a latinského jazyka na Gymnáziu v Banskej Bystrici.


V Idlibe bol zabitý ďalší turecký vojak
Sýrske vládne sily v provincii Idlib zabili ďalšieho tureckého vojaka a dvoch zranili, uviedlo ministerstvo obrany v Ankare. Turecko má v pláne tento incident oplatiť, pričom obe krajiny sú na pokraji otvorenej vojny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Vedúcim literárno-dramatickej redakcie štúdia Čs. rozhlasu v Banskej Bystrici bol od roku 1972. V tom čase začal písať pre spevákov hlavného prúdu populárnej hudby – Janu Kocianovú, Evu Kostolányiovú, Karola Duchoňa či Dušana Grúňa, no najmä pre banskobystrických spevákov Vlada Oravca a Karola Konárika (napísal preňho známy hit Júlia, si čarovná).

Výrazná bola jeho spolupráca s Jurajom Velčovským a jeho orchestrom. V tom čase sa popularizoval aj celý rad spevákov vďaka speváckym súťažiam ako Zlatá ruža Detva a Oravské synkopy v Istebnom, neskôr aj Bystrické zvony. Jeho skladateľským vzorom bol najmä hudobný skladateľ Ivan Horváth.

Alojz Čobej písal detské hry a libretá muzikálov - Na zelenej lúke, 1974; Vláčik do rozprávky, 1975; Princezná je smutná, 1977; Tajomstvo starej šperkovnice, 1981 a Ako išlo vajce na vandrovku a ďalšie.

Bol jedným z tvorcov rozhlasovej relácie Maratón, ktorú vysielal košický rozhlas celých 42 rokov – od roku 1966 až do roku 2008.


Aký honorár dostavajú porotcovia SuperStar 2020? Sumy sa pohybujú v miliónoch eur!
Frontman kapely Team Pavol Habera (56) v SuperStar pôsobí ako porotca od roku 2004. Dalo by sa teda predpokladať, že mu jeho honorár budú ostatní porotcovia závidieť. Avšak najväčší balík peňazí si za hodnotenie súťažiacich odnáša nováčik tejto... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Miroslav Tóth


Štúdiá Slovenského rozhlasu, Slovenskej televízie a Vydavateľstvo OPUS mu nahrali viac ako 300 skladieb a 3000 textov. V rokoch 1990 – 2000 pôsobil ako odborný lektor latinského jazyka na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a neskôr ako dramaturg a režisér Rádia Lumen, kde napísal viac ako 70 rozhlasových hier a spracoval cez 50 poslucháčskych príbehov s názvom Zo života do života.

Niekoľko rokov pôsobil aj ako organista v kostole sv. Michala Archanjela v Banskej Bystrici – na sídlisku Fončorda.

Alojz Čobej bol držiteľom mnohých ocenení. Spomeňme aspoň niektoré: 1. Cena Bystrické zvony 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1994, 2. cena Bystrické zvony 1988, 1. Cena Oravské minisynkopy 1978, 1980, 1981, 1985, 1986, 1987, 1988; 1. cena rozhlasovej súťaže Košice'80. Piesne skladateľa a textára sa umiestňovali v hudobných súťažiach ako Zlatý palcát, Takú mi zahraj, Súťaž Polka – Valčík, TV súťaž vyberte si pesničku. Prémiu Integrácie populárnej a alternatívnej hudby za textársku tvorbu mu udelili v roku 1995. Cenu Hudobného fondu za textársku tvorbu dostal Alojz Čobej v roku 1997.

„Tvorba Alojza Čobeja tvorila neodmysliteľnú súčasť takmer 27- ročnej histórie Rádia Lumen. Množstvo autentických rozhlasových hier, ktoré vytvoril predovšetkým o svätcoch, má stále vysokú poslucháčsku odozvu", zaspomínala si na výraznú osobnosť konateľka Rádia Lumen Zuzana Szakácsová.


Rusko sa sťažuje, že satelity Elona Muska sú „príliš svetlé“
Ruská akadémia vied uviedla, že plánuje podať sťažnosť OSN proti vysokorýchlostným internetovým satelitom Elona Muska, ktoré podľa neho narúšajú prácu astronómov. Informuje moscowtimes. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Dominik Simon