Wave Star môže pomôcť zachrániť planétu
29 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Vďaka energii vodných vĺn by ľudstvo mohlo získať dostatok elektrickej energie bez potreby naďalej ničiť planétu. Uviedol Thejizn.com.


Možno ľudstvo nakoniec predsa len zastaví „znásilňovanie“ planéty Zem barbarskou ťažbou nerastných surovín. Vedci totiž našli metódu, ktorej využitím by bolo možné zásobiť elektrickou energiou obyvateľstvo celej planéty. Ide o Wave Star. „Hviezda vĺn“ dokáže vyrábať elektrinu pomocou energie vodných vĺn.




Wave Star plošina

Princípom procesu výroby je premena kinetickej energie na elektrinu. Zariadenie, ktoré sa už nachádza v Dánsku, je vybavené špeciálnymi plavákmi. Vďaka ním sa udrží na vlnách. Pohyb plavákov sa prenáša do špeciálnych rotačných generátorov. A tie vďaka tomu vyrábajú nepretržite elektrinu.




Wave Star plaváky

Inštalácia ale ešte nie je úplne dokonalá. V prípade väčšej búrky, keď sú vlny príliš vysoké, plaváky musia byť z takej oblasti stiahnuté. Autori zariadenia sú však presvedčení, že ho možno vylepšiť. A okrem energie vodných vĺn chcú časom získavať energiu aj zo Slnka a vetra.


Podobné „elektrárne“ budú v najbližších mesiacoch spustené na mnohých miestach našej planéty. Každá inštalácia je schopná vyrobiť 6 megawattov elektriny. To poskytne elektrinu pre viac ako 4 000 domácností.




Wave star koncept

Podľa vedcov, ak by ľudstvo využilo najmenej 0,1 % energie z oceánov, mohlo by úplne uspokojiť potreby elektrickej energie planéty viac ako 5-krát.


V takom prípade by bola výroba elektrickej energie priaznivá pre životné prostredie. A nakoniec by sme prestali ničiť planétu a naďalej ťažiť jej zdroje barbarským spôsobom.