V Tatrách a Fatrách bude dnes fúkať silný vietor do 135 kilometrov za hodinu
29 | 02 | 2020 I SITA

Horská záchranná služba upozorňuje turistov Vysokých, Nízkych aj Západných Tatier, ako aj Malej a Veľkej Fatry i Kysúc na výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/h.



Vysoké Tatry

Horská záchranná služba vo Vysokých Tatrách upozorňuje dnes na silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/h. Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový, hrozí teda nebezpečenstvo pošmyknutia. Horskí záchranári odporúčajú použiť stúpacie železá a paličky, prípadne čakan.

Tatranská magistrála je v úseku Hrebienok - Sliezsky dom pre popadané stromy nepriechodná. Úsek Popradské pleso - Sliezsky dom (magistrála) nemá zimné značenie a je tu veľká pravdepodobnosť zablúdenia. Platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá. Po 16:30 sa začína stmievať.

Zúfalý čin princa Harryho! ABSOLÚTNY ZÁKAZ
Keď Harry s Meghan požiadali kráľovnú o "oslobodenie" od kráľovských pravidiel, dopredu neodhadli, čo tým vlastne spustia a aké následky to pre nich bude mať. Okrem iného stratili aj možnosť používať titul "Jeho kráľovská výsosť". Posledné reakcie... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Miroslav Tóth

Nízke Tatry

Vietor v Nízkych Tatrách dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 - 135 km/h. Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový, HZS upozorňuje na nebezpečenstvo pošmyknutia. Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné viacerí značené turistické chodníky - žltá trasa Demänovská jaskyňa slobody - Siná, rovnako žltá trasa Demänová Autocamping ATC smerom do sedla Machnatô, modrá trasa cez Krakovu hoľu smerom do sedla Javorie a smerom do sedla Kúpeľ, zelená trasa zo Svidovského sedla smerom na Slemä a Ohnište, aj červená trasa od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku. ň

Niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Horská služba upozorňuje lyžiarov, že pre polom je nepriechodná trasa z Lukového kotla (v pásme lesa) smerom na Vyhliadku.
Západné Tatry

Aj v Západných Tatrách bude dnes silno fúkať, krátkodobo (v nárazoch) dosiahne rýchlosť vetra 110 - 135 km/h. Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový, hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia. Horskí záchranári odporúčajú použiť stúpacie železá a paličky, prípadne čakan. Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značený.

Vo V. Krtíši umrela pred otvorením volebnej miestnosti členka komisie
Prípad na mieste prešetruje polícia. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | TASR

Malá Fatra

V Malej Fatre platí výstraha pred silným vetrom, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 - 135 km/h. V horstve je od 15 do 40 cm nového snehu. Po hrebeni odporúča HZS pohyb po zimnom tyčovom značení. Zeleno značený turistický chorník Javorina - sedlo Brestov je ťažko priechodný z dôvodu popadaných stromov. Modrá trasa turistického chodníka Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorený pre ťažbu dreva. Z dôvodu bezpečnosti je uzatvorený žltý chodník z Medziholia na Chrbát Stohu - tzv. Stohová skratka.
Veľká Fatra

HZS upozorňuje na výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 - 135 km/h. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené, niekde sa, naopak, prebára, preto eodporúčajú chodiť pešo bez snežníc, poprípade lyží. Pri turistike odporúčajú horskí záchranári používať paličky, snežnice, lyže a na zľadovatených miestach minimálne navliekacie gumené mačky s hrotmi. Stmievať sa začína po 16:00.

Rakúšania pokračujú v kampani proti Mochovciam, reagujú SE na zverejnené video z elektrárne
Slovenské elektrárne (SE) odmietajú kritiku rakúskej organizácie Global 2000 a považujú ju za strašenie a zavádzanie verejnosti. Reagovali tak na zverejnené video, ktoré zachytáva výbuch dieselového generátora v jadrovej elektrárni v Mochovciach.... Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | SITA

Lučanská Malá Fatra

V pohorí je 30 - 50 cm snehu, Turistické chodníky sú miestami zľadovatené. HZS odporúča používať paličky a turistické mačky. Ferrata je namrznutá - stupy aj istiace lano. Vzhľadom na uvedené je potrebné zvýšiť opatrnosť. Stmievať sa začína po 16:00.
Slovenský raj

Dolina Bieleho potoka je uzavretá. Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.
Stredné Beskydy

Vo výške nad 1500 m n. m. je sneh miestami tvrdý až zľadovatený. Vo vrcholných častiach Babej hory a Pilska odporúča HZS použiť paličky, mačky alebo snežnice.
Kysuce - Oščadnica

HZS upozorňuje na výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 - 135 km/h. V pohorí je súvislá snehová pokrývka 20 - 80 cm, nový sneh je nerovnomerne previaty na záveterných stranách, môžu sa tvoriť záveje. Pri turistike odporúčajú použiť turistické paličky/snežnice. Podmienky na lyžiarsku turistiku na Veľkej Rači sú veľmi dobré.
Kremnica - Skalka

V Kremnických vrchoch sa nachádza súvislá snehová pokrývka do 30 cm. Od 1.januára do 30.apríla sú všetky ferratové cesty, vrátane visutého mosta, uzavreté z dôvodu ochrany prírody a krajiny.

Bývalý pražský imám dostal 10 rokov za podporu terorizmu. Odvolal sa
29 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová